PARADOX: Singura şcoală construită în Galaţi după Revoluţie se desfiinţează

PARADOX: Singura şcoală construită în Galaţi după Revoluţie se desfiinţează
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Situaţie paradoxală la Galaţi. Singura şcoală construită după Revoluţie se desfiinţează din cauza numărului foarte mic de elevi. Este vorba de Şcoala Nr. 1 "Nicolae Mantu", situată în bijuteria de clădire de vizavi de McDonald's. Unitatea de învăţământ a fost construită în 2004, pe terenul fostei anexe a Şcolii Nr. 40 "Iulia Haşdeu", cu fonduri de la Banca Mondială şi a costat 10 miliarde de lei vechi. A fost dată în folosinţă pe 1 iunie 2004. Ea a funcţionat tot timpul ca unitate de învăţământ fără personalitate juridică, fiind arondată Şcolii Nr. 40.

"Nu mai era rentabilă"

Vestea că noua instituţie de învăţământ rămâne fără elevi la numai 12 ani de la înfiinţare ne-a confirmat-o inspectoarea generală Mioara Enache. "Nu mai este rentabilă. Sunt foarte puţini copii şi se cheltuiau bani degeaba. Cum finanţarea vine per elev, nici nu le ajungeau fondurile pentru salarii. În zonă, populaţia este îmbătrânită. În plus, sunt destule unităţi de învăţământ în preajmă, iar părinţii au preferat să înscrie elevii în alte părţi. În toamna lui 2015, am mutat deja gimnaziul la Şcoala Nr. 40, urmând acum să facem acelaşi lucru şi cu elevii de la clasele primare. Sunt clase cu numai 11 sau zece elevi, ceea ce înseamnă că funcţionează sub efectivul admis", ne-a declarat şefa învăţământului gălăţean. 

Pe locul 13 la evaluarea naţională

Deşi nu era în topul performanţelor la olimpiade, Şcoala Nr. 1 avea o încadrare bună cu profesori şi s-a clasat anul trecut pe locul al treisprezecelea în judeţ la Evaluarea Naţională, loc destul de onorant pentru o unitate de învăţământ mică, de cartier.

În toamna lui 2015, dintre cei peste 70 de elevi de gimnaziu de la Şcoala Nr. 1, doar 50 s-au înscris la Şcoala Nr. 40.

În clasele I-IV mai sunt tot în jur de 50, ne spune directoarea-adjunctă de la Şcoala nr. 40, Mariana Sârghi. Dintre aceştia, nu se ştie cât vor alege să vina la "Iulia Haşdeu" şi câţi vor prefera să  meargă la una dintre unităţile din apropiere: Şcoala Nr. 9, Şcoala Nr. 5, Şcoala Nr. 17 sau Şcoala nr. 29.

"Nu pot spune acum ce se va întâmpla cu clădirea"

Ce se va întâmpla cu localul nou-nouţ al şcolii, dar şi cu terenul generos din jurul lui n-am reuşit deocamdată să aflăm. "Nu pot spune acum ce se va întâmpla cu clădirea. Oricum decizia se va lua împreună cu Primăria. Idei sunt, dar va trebui să ne gândim pe îndelete. Eventual putem înfiinţa un after-school. Nu pot spune mai mult, pentru că nu e nicio decizie definitivă", ne-a declarat inspectoarea generală, Mioara Enache.

Citit 10516 ori Ultima modificare Joi, 31 Martie 2016 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.