Zeci de oferte la TÂRGUL UNIVERSITĂȚILOR. Iată care este cea mai ATRACTIVĂ
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Zeci de oferte la TÂRGUL UNIVERSITĂȚILOR. Iată care este cea mai ATRACTIVĂ
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În cadrul unui târg de universităţi organizat la Colegiul Naţional „Costache Negri”, reprezentanţii a zece instituţii de învăţământ din Marea Britanie şi-au prezentat ofertele. Elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a din Galaţi le-a surâs ideea studiilor în străinătate, venind într-un număr mare la eveniment. Târgul a fost organizat de Fundaţia „Study Abroad”, prin intermediul căreia pleacă anual la universităţile din străinătate peste 800 de elevi din România.

Ajutoare pentru studenţi

La dispoziţia liceenilor români stau 60 de oferte ale universităţilor din Marea Britanie. Din considerente financiare, dar şi educaţionale, studiile în această ţară sunt cele mai atractive pentru elevi.

"În Marea Britanie, elevii ajung să cheltuiască mai puţin decât la Bucureşti. Acolo există două tipuri de ajutoare pentru studenţi. Este vorba despre un împrumut pentru studii, deci practic ei nu plătesc taxa de şcolarizare, care în Anglia este de 9.000 de lire pe an, iar în Ţara Galilor de 3.950 de lire, cât şi bursele oferite de universităţi, care pot ajunge la 5.000 de lire pe an. Împrumutul este valabil la toate universităţile din Marea Britanie, iar bursa variază. Împrumutul este rambursat după absolvire, dacă au în Marea Britanie un salariu de peste 21.000 de lire pe an sau de peste 12.800 de lire pe an în România. Dacă nu ating acest nivel de salarizare, atunci nu mai rambursează niciodată nimic, iar dacă îl ating, trebuie să ramburseze nouă la sută din excedent, adică din ceea ce depăşeşte venitul respectiv", a precizat Andreea Vâtea, fondatoarea Fundaţiei „Study Abroad”.

Pe lângă avantajele menţionate, elevii au posibilitate să lucreze part-time pe durata studiilor, salariul lunar minim pe economie fiind de 650 de lire, în timp ce cheltuielile lunare în Marea Britanie ajung la 650 de lire în campus şi 550 de lire în privat.

Studiile în ţările nordice şi SUA, mai costisitoare

Deşi în unele ţări taxa de şcolarizare este acoperită, organizatorii târgului spun că cheltuielile lunare sunt enorme. "Avem oferte şi în Elveţia, Danemarca, Olanda şi SUA. Universităţile din aceste ţări sunt pentru cei care doresc neapărat să meargă acolo. În Danemarca şi Olanda, taxa de şcolarizare este acoperită, însă cheltuielile de trai sunt enorme. Ca să ai un trai decent, îţi trebuie un buget lunar între 1.000 şi 1.2000 de euro. În Elveţia, taxa pentru un an universitar este de 60.000 de franci. În SUA, la universităţile de stat, taxele pornesc de la 15.000 de dolari şi pot ajunge la 80.000 de dolari la universităţile private", a completat Andreea Vâtea.

Citit 2604 ori Ultima modificare Marți, 15 Martie 2016 22:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.