Campioana gimnaziştilor/ "România s-ar schimba, dacă am preţui cultura!"

Campioana gimnaziştilor/ "România s-ar schimba, dacă am preţui cultura!"
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Teodora Alexandra Filip de la Şcoala Nr. 2 este singura elevă din Galaţi cu medie maximă la admitere

Teodora Alexandra Filip te cucereşte din prima cu firea ei caldă şi sinceră, dar şi cu maturitatea neaşteptată pentru vârsta ei. Eleva de la Şcoala Nr. 2 "Gh. Constantin Marinescu" este singura din Galaţi care a terminat gimnaziul cu zece pe linie şi a confirmat că poate fi la fel de performantă şi când vine vorba de un examen, obţinând la Evaluarea Naţională note maxime şi la română şi la matematică. Fiind inteligentă, consecventă şi muncitoare, a scăpat deja de emoţiile admiterii la liceu. A ales clasa de matematică - informatică bilingv de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri".

"Am avut profesori extraordinari"

Teodora face parte dintre elevii aceia din ce în ce mai rari cărora le e dragă şcoala şi-şi apreciază la maxim profesorii. Pune pe seama dascălilor reuşitele sale: "Am avut noroc de profesori extraordinari. Graţie lor, am învăţat de plăcere. Nu doar profesorilor de română - Liliana Călin, matematică - Aurelia Florescu şi engleză - Cristian Roman, aş avea de ce să le mulţumesc. Tuturor profesorilor de la care am învăţat câte ceva şi de la care am primit înţelegere şi căldură. Toţi şi-au rupt din timpul lor pentru a ne ajuta şi a ne susţine să obţinem rezultate cât mai bune", e de părere Teodora.

Deşi alţi elevi cu note mai mici au făcut pregătire în particular pe banii grei, campioana gimnaziştilor de anul acesta susţine că nu a făcut meditaţii deloc. S-a bazat pe ceea ce a învăţat la şcoală, dar şi singură, acasă, unde a lucrat cam patru ore pe zi modele de subiecte. Spune că le-a făcut cu plăcere, că nu a simţit toată munca aceasta ca pe o corvoadă. Iată şi o declaraţie care i-ar putea şoca pe toţi părinţii care au avut copii în Evaluarea Naţională de anul acesta: "Când mă plictiseam, mă apucam să mai lucrez un test la matematică". Prin urmare, subiectele i s-au părut surprinzător de uşoare. Şi alţii au afirmat acelaşi lucru, dar nimeni altcineva n-a reuşit să egaleze rezultatul ei.

Câştigătoare a unei excursii la Veneţia

Deşi recunoaşte că a muncit foarte mult, nu se plânge că nu i-ar mai fi rămas timp liber suficient şi pentru lucruri pe sufletul ei. A putut în continuare să asculte muzică şi să citească pe săturate. În ambele domenii mărturiseşte că e în căutarea unui drum. Deşi îi place rock-ul, ascultă şi muzică clasică şi jazz, tot ceea ce o gâdilă plăcut la urechi. La fel şi când vine vorba de cărţi: citeşte orice, romane poliţiste, de dragoste, SF, dar şi versuri şi dramaturgie. Nu s-a oprit, deocamdată, la un autor anume, dar când găseşte ceva ce-i place, explorează. De exemplu, acum citeşte tot ce-i cade în mână de Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi şi Mark Twain. 

Faptul că e pasionată de lectură a ajutat-o să ia mai multe premii la olimpiade şi concursuri la limba română. Cele mai importante sunt distincţiile obţinute la Cangurul poveştilor, unde anul trecut s-a clasat pe locul al doilea pe ţară, primind drept răsplată o tabără la Straja, în judeţul Hunedoara, iar anul acesta a obţinut premiul I, dar şi o excursie la Veneţia, ocazie cu care a vizitat mai multe oraşe, printre care şi Milano, care i-a plăcut enorm, atât pentru monumentele sale, dar şi pentru străzile şi parcurile largi şi respirabile. 

Patron de editură  

Nici când vine vorba de meseria pe care o va alege, Teodora nu s-a decis încă, lucru perfect normal, având în vedere vârsta ei, dar şi faptul că reuşeşte să fie foarte bună pe mai multe domenii. Având în vedere că tatăl ei este informatician, se gândeşte că ar fi frumos să meargă pe aceeaşi direcţie. Cum îi place şi limba engleză foarte mult, s-a gândit şi la varianta de a deveni translator. Însă, pasiunea ei pentru cărţi, într-o perioadă în care tinerii sunt din ce în ce mai "informatizaţi", o poartă cu gândul spre o meserie mai puţin obişnuită: patron de editură. Auzind-o nu poţi decât să te bucuri pentru faptul că există un viitor şi pentru cartea tipărită.   

Salvaţi prin cultură

Şi m-am mai bucurat aflând că Teodora are de gând să rămână în România, indiferent de cărările pe care le va alege. "Îmi place România. N-aş locui în altă parte. Trebuie să fie şi tineri care să rămână aici şi să ajute la schimbarea în bine a ţării", spune ea cu o simplitate dezarmantă. Cum ar vedea schimbarea? Simplu. Oamenii trebuie să pună mâna pe carte, adică să se întoarcă la cultură."România s-ar schimba, dacă am pune mai des mâna pe-o carte, dacă am preţui mai mult cultura", spune campioana.        

Citit 8291 ori Ultima modificare Marți, 12 Iulie 2016 17:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.