BACALAUREAT 2016, sesiunea a doua. Doi candidaţi au fost ELIMINAȚI pentru fraudă

BACALAUREAT 2016, sesiunea a doua. Doi candidaţi au fost ELIMINAȚI pentru fraudă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Subiecte mai grele decât la examenul din vară


Dintre cei 550 de candidaţi înscrişi la proba scrisă de limba şi literatura română a Bacalaureatului de toamnă din acest an, s-au prezentat ieri la examen doar 453, absenţi fiind 97.

De la inspectoarea generală Mioara Enache am aflat că s-au înregistrat şi doi eliminaţi pentru tentativă de fraudare a examenului. Unul dintre aceştia susţinea proba la centrul de la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin", când i-a sunat telefonul în buzunar. "Conform regulamentului, elevii sunt obligaţi să predea la intrarea în sală orice obiect prin care se poate comunica cu exteriorul, în caz contrar asumându-şi eliminarea din examen", spune Mioara Enache. Al doilea incident s-a întâmplat la Tecuci, la centrul de la Liceul Tehnologic "Ovid Caledoniu". Aici, unul dintre candidaţi a fost prins când se folosea de nişte fiţuici.

Poezia, "necomestibilă" pentru elevi

Candidaţii care au absolvit liceul la filiera teoretică, profil real, la filiera tehnologică şi filiera vocaţională - toate profilurile, mai puţin pedagogic, au primit un text la prima vedere, fragment din „Noaptea de sânziene” de Mircea Eliade, pe care au avut de rezolvat nouă cerinţe. La subiectul al doilea, au avut de redactat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul comunicării în relaţiile de prietenie, iar la punctul al treilea au avut de făcut un eseu de 600-900 de cuvinte, în care să prezinte tema şi viziunea într-un text poetic aparţinând lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga sau Nichita Stănescu.

Cei de la filologie şi profil pedagogic au avut de rezolvat câteva cerinţe pe marginea unui text la prima vedere, un fragment din piesa de teatru „Bordeiul din rezervă” de Gib I. Mihăiescu. La subiectul al doilea li s-a cerut să scrie un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul emisiunilor culturale în societatea actuală, în timp ce la al treilea punct au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea într-un text poetic aparţinând lui Tudor Arghezi sau lui Ion Barbu.

Fie că erau de la profil filologie, fie de la real sau tehnologic, candidaţii au ieşit din examen îngânduraţi şi nemulţumiţi de subiectele pe care le-au primit. Valentina Braşoveanu, profesoară la Colegiul Naţional "C. Negri", ne-a spus că poezia este considerată "necomestibilă" chiar şi de către elevii de la filologie.

"Subiectele pentru filologie au fost destul de grele. Elevilor nu le place poezia, iar Ion Barbu le pune mari probleme. Elevii preferă proza, pentru că au posibilitatea sa obţină mai uşor cele 14 puncte pentru redactare, întrucât povestesc subiectul operei, iar la poezie le vine greu să scrie cel puţin două pagini, dacă nu cunosc versurile. Mi-e greu să cred că au învăţat "Testament" de Arghezi sau poezia ermetică a lui Barbu, care, pentru a fi interpretată, presupune un cititor iniţiat. Nici subiectul al doilea nu a fost prea generos, întrucât emisiunile culturale nu prea mai sunt pe placul liceenilor. Pentru real, cred că, deşi a fost tot poezie, subiectul e ceva mai accesibil. Pe Eminescu l-au studiat şi în gimnaziu, ar trebui să se fi descurcat, chiar dacă celelalte variante - Blaga şi Stănescu - erau destul de grele pentru ei. În mod neaşteptat, subiectele au fost mai dificile decât cele din prima sesiune", a precizat profesoara de limba şi literatura română.

Miercuri, 24 august, este programată proba obligatorie a profilului, iar vineri, 26 august, cea la alegere din disciplinele specializării urmate în liceu.

Citit 3091 ori Ultima modificare Miercuri, 24 August 2016 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.