DEFINITIVATUL va putea fi promovat mai uşor

DEFINITIVATUL va putea fi promovat mai uşor
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

La media 8,00 se va adăuga pe lângă la nota de la proba scrisă şi notele de la portofoliu şi inspecţie * Profesorii debutanţi pot susţine proba în 2018


Ministerul Educaţiei a publicat pe site-ul său noua metodologie de desfăşurare a examenului de definitivat în învăţământ, prin care se aduc câteva modificări importante. În primul rând, concursul nu a mai fost programat în vară, cum devenise o tradiţie până acum, ci primăvara, pe 20 aprilie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 30 aprilie. Totodată, proba scrisă va fi simplificată la două subiecte, iar media finală de promovare 8,00 va ţine cont şi de notele de la inspecţii şi portofoliu.

Profesorii debutanţi vor da proba scrisă în anul următor

O altă noutate este faptul că profesorii aflaţi în anul şcolar 2016-2017 la debutul carierei vor parcurge doar etapele eliminatorii (inspecţiile şi evaluarea portofoliului), urmând ca proba scrisă să fie susţinută în sesiunea 2018, după finalizarea stagiului de practică de un an, prevăzută de normele legale în vigoare.

Promovare cu media 8,00

O altă prevedere îi ajută pe profesori să promoveze examenul mai uşor. Dacă până acum erau nevoiţi să aibă 8,00 nota minimă de promovare, în sesiunea 2017 vor trece examenul dacă vor avea media 8,00.  Media va fi calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecţiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal şi nota la proba scrisă. Astfel, pentru a putea susţine proba scrisă, pe lângă condiţiile privind vechimea efectivă de predare şi calificativul "Bine" sau "Foarte bine" - condiţii care se menţin din sesiunile anterioare - candidaţii trebuie să îndeplinească şi criteriul mediei. Mai exact, media aritmetică a notelor finale la inspecţii şi portofoliu să fie minimum 8, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre probele respective. Portofoliul profesional personal este notat cu note între 1 şi 10. Nota acordată nu poate fi contestată.

Se simplifică proba scrisă

Ministerul Educaţiei a mai anunţat că printre modificări se află şi simplificarea probei scrise de la trei, la două subiecte. „Un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului (cu o pondere de 60 la sută) iar celălalt subiect pe metodica predării specialităţii (cu o pondere de 30 la sută), 10 la sută din punctaj fiind acordat din oficiu. În acest nou context, lucrările scrise sunt evaluate de o comisie alcătuită din două cadre didactice din învăţământul universitar sau preuniversitar, având specialitatea respectivă”, mai arată Ministerul Educaţiei.

Un alt element de noutate îl constituie eliminarea obligaţiei de a prezenta copii legalizate ale actelor de studii. Astfel, dosarul de înscriere va fi compus doar din documente certificate „conform cu originalul” de conducerea unităţii de învăţământ unde sunt încadraţi candidaţii. Aceştia vor ataşa la dosar şi adeverinţa privind calificativul obţinut pentru anul şcolar precedent anului în care susţin proba scrisă.

Calendarul definitivatului

Proba se va susţine pe 20 aprilie, urmând ca primele rezultate să se afişeze în data de 25 aprilie. Contestaţiile se depun în perioada 25-26 aprilie 2017. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 aprilie 2017.

Citit 1798 ori Ultima modificare Marți, 04 Octombrie 2016 19:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.