Proiect de modificare a LEGII EDUCAȚIEI. Se schimbă Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul

Proiect de modificare a LEGII EDUCAȚIEI. Se schimbă Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ministerul Educaţiei propune ca probele la aceste examene să se dea transdisciplinar, pentru elevii care vor intra anul viitor în clasele a V-a şi a IX-a


Guvernul României a pus în dezbatere publică o Ordonanţă de Urgenţă care propune o serie de modificări importante ce vor fi aduse Legii Educaţiei Naţionale, fiind vizate, printre altele, Evaluarea Naţională, Bacalaureatul şi învăţământul pentru copiii cu nevoi speciale, dar şi concursurile pentru directori de şcoli.

Clase cu elevi cu nevoi speciale în şcolile de masă

"Învăţământul special integrat se poate organiza în învăţământul de masă, individual şi, prin excepţie, în clase grupe speciale, cu avizul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, pe baza unei metodologii adoptate prin ordin de ministru. Efectivele formaţiunilor de studiu din învăţământul special şi special integrat sunt stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, în funcţie de tipul şi gradul deficienţei. Durata şcolarizării copiilor cu cerinţe educaţionale speciale poate fi mai mare decât cea precizată prin prezenta lege şi se stabileşte, în funcţie de nevoile individuale, de gradul şi tipul dizabilităţii, prin ordin al ministrului”, se arată în proiectul de modificare a legii.

Definitivatul se va putea susţine de trei ori fără taxă

Totodată, se propun modificări şi pentru susţinerea examenului de definitivat. Dacă, până în prezent, profesorii aveau voie să susţină examenul doar de trei ori, dacă modificările vor fi aprobate, ei vor avea posibilitatea să se prezinte de câte ori doresc, cu condiţia să reia de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, stagiul de practică cu durata de un an şcolar. Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult trei ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe stabilite de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, se mai arată în proiect.

Probe transdisciplinare

Proiectul de modificare a legii Educaţiei statuează obligativitatea concursului de angajare pentru directorii şi directorii adjuncţi din unităţile de învăţământ, iar după promovare, prezentarea unui plan de management pe mai mulţi ani.

În plus, Ministerul Educaţiei propune ca evaluările transdisciplinare să fie introduse în Evaluarea Naţională, organizată la finalul clasei a VIII-a, pentru generaţiile de elevi care vor începe clasa a V-a anul viitor. Iar examenul de Bacalaureat se va desfăşura, de asemenea, transdisciplinar, începând cu generaţia de elevi care în anul şcolar 2017-2018 se va înscrie în clasa a IX-a.

Consultarea publică se desfăşoară în perioada 11-16 noiembrie 2016. Opiniile, propunerile şi sugestiile tuturor celor interesaţi sunt aşteptate pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 4695 ori Ultima modificare Marți, 15 Noiembrie 2016 20:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.