ATENȚIE, STUDENȚI! Au început înscrierile pentru ”Work and Travel”
Foto: Foto Claudiu Crică

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sfârşitul anului 2016 vine cu noi oportunităţi de dezvoltare pentru studenţi, prin programul "Work and Travel". Anul acesta, agenţiile româneşti specializate în turism vin cu multe oferte de locuri de muncă şi destinaţii turistice la care orice tânăr visează să ajungă. Agenţiile "Work and Travel" susţin că, în fiecare vară, peste 5.000 de studenţi români pleacă la muncă în SUA, Grecia, Marea Britanie, Spania şi Cipru.

Am vorbit cu reprezentanţii celor trei agenţii care activează în oraşul Galaţi, pentru a afla ce face acest program să fie atât de popular în rândul tinerilor.

"America e America"

"Cei mai mulţi pleacă în SUA şi Grecia, pentru că acolo sunt locuri de vizitat şi, să fim serioşi, America e America, ţara tuturor posibilităţilor. Cine nu ar vrea să o viziteze? Doar ieşind din zona de confort poţi să te dezvolţi personal şi profesional", ne-a spus Larisa Prisecariu.

În România, există multe agenţii pentru programul "Work and Travel", dar se pare că în Galaţi cele mai solicitate sunt "USTravel", "American Experience" şi "Student Travel". Înscrierile au început încă din luna octombrie, însă campania durează tot anul, mai puţin în lunile de vară, când studenţii sunt în vacanţă.

Claudiu Crică spune că tinerii ar trebui să se decidă până la sfârşitul anului curent unde doresc să meargă: "Te poţi înscrie până în luna martie, dar cel mai bine ar fi până la sfârşitul anului, pentru că locurile sunt limitate pentru joburile bine plătite. Acum sunt mai multe oferte şi ai ce să alegi". El a precizat că un student poate munci de pe 15 iunie până pe 30 septembrie, însă are voie să rămână în America până pe 30 octombrie. Astfel, luna octombrie este destinată strict pentru călătorii şi distracţie.

Tinerii din Galaţi, mai reţinuţi

Tot de la Claudiu, am aflat că tinerii gălăţeni sunt mai reticenţi când vine vorba despre plecarea departe de casă: "Galaţiul este mai reţinut decât alte oraşe. Aici îşi fac studiile peste 8.000 de studenţi, pe când în Bacău sunt doar 4.000. Cu toate acestea, anul trecut au plecat 75 de studenţi de la toate agenţiile din Galaţi, iar din Bacău au plecat peste 100. La noi există reţineri referitoare la partea financiara a programului, lipsa unui nivel înalt de engleză sau ieşirea din zona de confort".

Condiţii de selecţie

Potrivit lui Alexandru Bechea, coordonator de program, pentru a trăi o experienţă de neuitat, tinerii nu trebuie să aibă multă experienţă de muncă şi nici un nivel avansat al unei limbi străine. "Ca să fii acceptat, programul "Work and Travel" are nişte criterii de selecţie: trebuie să fii student la zi la o facultate din România (nu are importanţă dacă eşti la master, licenţă sau doctorat) şi trebuie să ai până în 30 de ani”.

Doritorii vor avea trei interviuri. Primul este cu reprezentantul agenţiei pe care au ales-o, al doilea are loc prin Skype, cu angajatorul din ţara stabilită, iar pentru al treilea va merge la Ambasada SUA din Bucureşti. "Interviurile sunt uşoare, nu trebuie să înveţi nimic, doar să ştii engleza la nivel conversaţional. Eu am fost vara aceasta prima dată în America şi am înţeles un lucru: cei de la ambasadă vor să vadă că doreşti să te întorci în ţară, să nu rămâi acolo", ne-a asigurat Claudiu Crică.

Partea financiară

Programul "Work and Travel" pune la dispoziţia tinerilor locuri de muncă predominant în domeniul turismului. "În momentul în care te înscrii, primeşti o listă mare de joburi. În funcţie de engleza ta, poţi alege să munceşti la mare, la munte sau în rezervaţii naturale. Poţi lucra la hotel, în parcuri de distracţii, ca salvamar, în magazine, la restaurante... oferte sunt multe. Iar dacă nu te mulţumeşti cu un singur job, poţi opta şi pentru un al doilea. La un loc de muncă faci minim 5.000 de dolari. Sunt unii care au făcut şi 25.000 de dolari, însă cu două joburi", a mai adăugat Claudiu.

Programul are drept scop să-i facă pe tineri independenţi financiar, dar şi să le permită să trăiască cea mai frumoasă vârstă aşa cum îşi doresc. Totuşi, odată ce pleacă de lângă părinţi,  timp de patru luni, studenţii nu vor mai avea haine spălate şi călcate sau mâncare ca acasă. "În principiu, studenţii îşi vor plăti singuri cazarea şi mâncarea, dar sunt angajatori care includ aceste lucruri în contractul de muncă. Depinde de oferta aleasă şi de angajator", a explicat Alexandru Bechea.

Cu toate acestea, se găsesc tineri care vor să revină acasă înainte de termen şi să renunţe la jobul ales. Larisa Prisecariu ne-a spus ce se întâmplă cu banii investiţi, dacă studentul refuză să mai muncească. "Odată ce persoana a ajuns în SUA sau în oricare altă ţară, banii investiţi nu pot fi restituiţi în totalitate. Poate doar o mică parte din ei. Dacă studentul ne spune cu câteva luni înainte că nu mai doreşte să plece, i se vor restitui toţi banii, cu excepţia taxei service, dar aceasta este o sumă foarte mică".

Pentru înscriere, candidaţii vor avea nevoie de o adeverinţă de la facultate şi de actul de identitate, în original şi copie. Costurile variază în funcţie de ţara aleasă. Cei care aplică pentru prima dată şi au o ofertă de muncă proprie, vor plăti între 700 şi 800 de dolari, iar dacă nu au un loc de muncă, vor plăti in în jur de 1.000 de dolari, fără costurile de transport. În cazul în care persoana a mai fost plecată cu "Work and Travel", are o reducere de 100 de dolari. Taxele includ permisul de muncă, asigurare medicală pe toată durata programului şi asistenţă din partea agenţiilor în orice zi a săptămânii.

Citit 2797 ori Ultima modificare Luni, 21 Noiembrie 2016 19:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.