MANUALE de istorie cu ERORI ştiinţifice la clasa a IV-a

MANUALE de istorie cu ERORI ştiinţifice la clasa a IV-a
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România (AGIRo), Viorel Dolha, a trimis la sfârşitul anului trecut la Ministerul Educaţiei o sesizare prin care semnala erori grave de conţinut atât la manualele de istorie destinate elevilor români de clasa a IV-a, cât şi la cele pentru elevii de etnie maghiară care învaţă această disciplină în limba maternă.

Acesta cerea oprirea difuzării unor asemenea "enormităţi" în şcoli, plătite din bani publici, întrucât fapta "s-ar putea încadra ca infracţiune de comunicare de informaţii false (art. 404 Cod penal)". Preşedintele AGIRo avertizează Ministerul Educaţiei că s-ar putea trezi cu oamenii la porţi, plus conflicte internaţionale, dacă se vor autosesiza şi ambasadele unor state, precum  Republica Moldova, Croaţia, Slovenia, Bosnia-Herţegovina, Macedonia şi Albania.

Printre erorile pe care le menţionează Dolha se numără: drapelul României este înlocuit în manualele de limbă maghiară cu steagul secuilor; în stânga Prutului trăiesc doar ruşi; românii nu erau în Europa în Evul Mediu; ucrainenii nu sunt popor vecin cu noi; iar tot spaţiul fostei Iugoslavii şi al Albaniei este locuit în prezent exclusiv de sârbi.

"În manualul de istorie de la clasa a IV-a al editurii Corint (aprobat prin ordinul ministrului nr. 5472 din 12.10.2016), la pagina 27, la ”popoare de azi”, în stânga Prutului, apare doar poporul rus. Le aducem la cunoştinţă autorilor şi oficialilor din minister că ruşii sunt tare departe de Prut. Sunt tare departe şi de Nistru, fiindcă între români şi ruşi mai sunt ucrainenii, un popor mai numeros decât toţi vecinii noştri laolaltă", se arată în memoriul amintit. Unde mai pui, că imediat lângă Prut, se află Republica Moldova! Aceeaşi greşeală se repetă într-unul  dintre manualele apărute la editura Aramis, unde, pe hartă, românii se învecinează la est doar cu ruşii.

O altă eroare semnalată este tot la editura Aramis, unde, pe o hartă cu popoarele vechi, apar şi turcii, alături de romani, daci, slavi, germani şi gali.

Viorel Dolha susţine că, de 12 ani, mii de elevi au învăţat după asemenea manuale cu erori, pe care le-a semnalat ministerului în mai multe ocazii şi că spera ca măcar acum, când s-au tipărit noile cărţi pentru clasa a IV-a, greşelile să fie îndreptate. Dar nu s-a întâmplat acest lucru, existând riscul ca alte mii de elevi să primească aceleaşi informaţii eronate şi de-acum încolo.

Manualele incriminate vor ajunge pe băncile elevilor

L-am contactat pe Viorel Dolha pentru a-l întreba dacă sesizarea a fost adusă şi la cunoştinţa noii conduceri a Ministerului Educaţiei: "Sesizarea rămâne spre rezolvarea noii conduceri. Aştept să primesc un răspuns, în termenul stabilit de lege. Apoi, voi merge mai departe cu memoriile. Din nefericire, manualele, tipărite cu întârziere, vor ajunge zilele acestea în şcoli, iar elevii vor avea acces la aceste erori încă de la o vârstă fragedă, când li se imprimă foarte bine lucrurile în memorie. 12 ani a fost încălcată Legea educaţiei, care prevede ca manualele de limbă  maghiară pentru minorităţi să fie traduse după cele publicate în limba română. Noi avem altele,  iar steagul României a fost înlocuit, în mod strigător la cer, cu cel al secuilor. Apoi nu modifici tu hărţile, pentru că în programă nu erau trecute unele popoare. Nu ai voie să modifici istoria! Cum s-au cheltuit suficienţi bani pentru tipărirea manualelor după noile programe, dar cu aceleaşi greşeli de  conţinut, e posibil ca alţi 12 ani mii de elevi să înveţe aceleaşi inepţii.

De la inspectorul de la învăţământul primar, Maricel Lazăr, am aflat că manualele în cauză au ajuns şi la Galaţi şi că urmează să fie distribuite în şcoli săptămâna aceasta. "Sunt două manuale scoase la editura Aramis, de la care avem peste 1.900 de cărţi comandate şi peste 3.200 de cărţi de Istorie de clasa a IV-a de la editura Corint", precizează Maricel Lazăr.

Citit 5076 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2017 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.