MODIFICĂRI | Plan de învăţământ şi programe noi, pentru elevii de clasa a V-a
Foto: Sursa foto: Internet

MODIFICĂRI | Plan de învăţământ şi programe noi, pentru elevii de clasa a V-a
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Elevii care vor intra în toamnă în clasa a V-a vor studia după o nouă programă şcolară şi vor avea un nou plan de învăţământ. Conform proiectului pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, viitorii  gimnazişti vor avea mai puţine ore de limba şi literatura română, dar şi de educaţie fizică, în timp ce limba latină nu se va mai studia în clasa a VIII-a,  ci într-a VII-a.

Având în vedere că planurile-cadru şi programele nu sunt aprobate nici la ora actuală, ministrul anunţă că vor fi întârzieri la editarea manualelor. Dar elevii din generaţia care va intra în toamnă în clasa a V-a, cei care au prins primii clasa pregătitoare, s-au obişnuit deja cu această problemă, întrucât de cinci ani tot primesc manualele cu întârziere.

Potrivit noului plan cadru, elevii de-a V-a vor sta cu două ore mai mult la şcoală, între 26 şi 28 de ore. Când vor fi  într-a VI-a, vor sta între 28  şi 30 de ore, într-a VII-a, 31-33 de ore, iar într-a VIII-a, 34  de ore.

Limba şi literatura română va pierde o oră pe săptămână, la fel şi educaţia fizică, disciplină  care va avea, în loc de două - trei ore, doar una - două pe săptămână.

O altă modificare e faptul că limba latină  nu se va mai  studia în clasa a VIII-a, ci într-a VII-a.

Noutatea principală va fi aceea că profesorii vor avea mână liberă să aleagă 25 la sută din materia pe care o vor preda elevilor la clasă,  noţiunile obligatorii reprezentând 75 la  sută.

SMS-urile, materie de studiu

La  limba şi literatura română, proiectul de programă prevede faptul că scriitorii clasici români pot fi înlocuiţi de profesori cu cei din literatura universală. Totodată, se vor studia texte literare şi non-literare, în aceast din urmă categorie intrând inclusiv postări pe internet, prospecte, texte din ziare, chiar şi SMS-uri.

Totodată, elevii vor studia la limba şi literatura română „elemente de interculturalitate”, în detrimentul  exerciţiilor de teorie literară, gramatică, ortoepie şi ortografie. Textele literare nu vor putea depăşi 1.000  de cuvinte în clasa a V-a şi 2.000 de cuvinte la clasa a VIII-a.

Cadrele didactice, inspectorii şcolari, directorii şcolilor şi specialiştii în Educaţie sunt aşteptaţi cu propuneri şi păreri legate de planurile de învăţământ şi programele şcolare până pe 13 februarie. Programele pot fi consultate pe site-ul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, tot aici  putând fi trimise şi propunerile.

Citit 2409 ori Ultima modificare Marți, 07 Februarie 2017 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.