La mijlocul anului şcolar, programul MASĂ CALDĂ PENTRU ELEVI bate pasul pe loc

La mijlocul anului şcolar, programul MASĂ CALDĂ PENTRU ELEVI bate pasul pe loc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi elevii de la Şcoala "Petru Rareş" din Frumuşiţa ar fi trebuit, alături de copiii din alte 50 de unităţi de învăţământ din ţară incluşi într-un program pilot, să fi beneficiat, încă de la începutul anului şcolar 2016-2017, de o masă caldă, acest lucru nu se întâmplă nici măcar în prezent.

Proiectul pilot "Masă  caldă pentru elevi", bătut în cuie de o ordonanţă de urgenţă apărută chiar şi  în Monitorul oficial, ar fi trebuit să se aplice încă din septembrie, de când a început anul şcolar, însă autorităţile nu s-au grăbit să elaboreze şi normele de aplicare. Scopul acordării acestei mese calde ar fi fost acela de a reduce rata abandonului şcolar, prin stimularea prezenţei la şcoală. Chiar dacă normele metodologice au apărut, până la urmă, la sfârşitul  lui ianuarie, după aproape jumătate de an, situaţia a rămas aceeaşi cam peste tot în ţară. Excepţie nu face nici Şcoala "Petru Rareş" din Frumuşiţa, singura unitate de învăţământ din judeţul Galaţi inclusă în program.

De la directoarea şcolii, Maria-Magdalena Oprişan, am aflat că cei peste 290 de elevi ai unităţii nu beneficiază încă de masa caldă: "Nu ştim care au fost criteriile de selecţie în acest proiect. Nu putem decât să ne bucurăm, pentru că elevii noştri vor beneficia de masă caldă. Vor fi nişte lucruri de pus la punct. Noi n-avem posibilitatea să gătim mâncare aici, n-avem nici măcar sală de mese, dar se construieşte alături o grădiniţă cu program prelungit şi am putea face asta acolo", ne-a declarat directoarea.

Primarul de la Frumuşiţa, Ioan Nelu Munteanu, ne-a  informat că, totuşi, recent au fost alocate finanţarea pentru acordarea mesei calde. Nu ne-a putut spune cu exactitate ce sumă a primit Şcoala "Petru Rareş", însă ne-a asigurat că, în perioada următoare, va face licitaţie pe SEAP.

"Nu avem cantină proprie, prin urmare va trebui să apelăm la catering. Nu ştim ce firme se vor înscrie la licitaţie şi nici dacă transportul şi mâncarea se vor putea încadra în cei şapte lei alocaţi pentru fiecare elev", a spus edilul de la Frumuşiţa.

Acesta susţine că nici măcar sală pentru servitul mesei, aşa cum prevăd normele proiectului, Şcoala "Petru Rareş" nu are. Prin urmare, aceştia vor mânca "în bănci". Primarul susţine însă, că a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale o solicitare pentru fondurile necesare construirii unei cantine pentru elevi.

Au trecut aproape şase luni de când guvernaţii se bâlbâie în aplicarea proiectului. Au mai rămas cinci luni până la sfârşitul anului şcolar, dar nu se ştie pentru câte, în final, vor primi elevii promisa masă caldă.

Citit 1400 ori Ultima modificare Marți, 28 Februarie 2017 19:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.