Din rablă, maşină de lux cu două locuri şi mascota Facultăţii de Inginerie

Din rablă, maşină de lux cu două locuri şi mascota Facultăţii de Inginerie
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Maşina era, initial, o rablă donată facultăţii, în scopuri didactice. Când au început să o cureţe, în 2015, cei cinci studenţi ai Facultăţii de Inginerie (de la specializările TCM, Inginerie economică şi Autovehicule) au constatat că era puternic avariată şi au fost nevoiţi să îndepărteze 60 la sută din componente. Practic, au rămas doar cu motorul şi transmisia - cu defecţiuni ce au fost remediate ulterior. "Am ranforsat şasiul şi caroseria rămasă şi am transformat-o într-o maşină cu două locuri. Iniţial am vrut să o facem fără uşi, dar pentru că doream să o omologăm, am proiectat uşile, sub o formă mai interesantă", ne-a spus prof. univ. dr. Cătălin Fetecău, iniţiatorul proiectului.

Totul a fost făcut la Facultatea de Inginerie, de cinci studenţi, în mai puţin de doi ani: studiul aerodinamic pe calculator, proiectarea caroseriei, modelul scos iniţial pe o imprimantă 3D şi finisajele. Iar operaţiunile de sudură au fost executate în facultate, de către angajatul de la Ingineria Fabricaţiei, Paul Mironov. A rezultat o maşină roşie, elegantă, perfect funcţională, demnă de Cartea Recordurilor, ce a fost prezentată astăzi în cadrul workshopului "Progrese în fabricarea şi controlul produselor din materiale polimerice".
Cei cinci tineri ambiţioşi au valorificat frumos acest proiect: Sebastian Ivan este angajat deja la DMT, Petru Timotin e masterand anul I la Renault Tehnology Roumanie, iar Ştefan Poteraşi, student la Autovehicule, al cărui proiect de licenţă a fost practic această maşină, lucrează la propriul atelier de dezmembrări. Ceilalţi sunt Ionuţ Racoviţă şi Paul Tudorie, deja angajaţi la o firmă de profil din ţară. “Scopul a fost să demonstrăm că studenţii sunt capabili, dirijaţi şi consiliaţi pas cu pas, să realizeze o lucrare de mare anvergură. În plus, am vrut să arătăm că tinerii au spirit de echipă şi sunt responsabili. Maşina am expus-o în holul facultăţii şi va fi, practic, mascota noastră”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Fetecău.

În prezent, alte două echipe de studenţi de la Inginerie lucrează la un vehicul cu trei roţi, care se va constitui în partea practică a unei lucrări de licenţă. Cu ajutorul unei firme din Galaţi, o altă echipă realizează, în laboratorul Facultăţii de Inginerie, un monopost, proiectat integral de un student din anul II. “Pe viitor, Centrul de Excelenţă în Prelucrarea Polimerilor va organiza concursul Student Design Competition. Cele mai interesante proiecte ale viitorilor ingineri vor fi premiate în cadrul UGAL Invent, din octombrie 2017”, a precizat Cătălin Fetecău.

Citit 8532 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2017 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.