După medalie de argint câştigată anul trecut la Balcaniadă, Iulia Armencea, calificată la Olimpiada Internaţională de Geografie

După medalie de argint câştigată anul trecut la Balcaniadă, Iulia Armencea, calificată la Olimpiada Internaţională de Geografie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Iulia Armencea, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "C. Negri", visează încă din clasa a VIII-a, când a participat pentru prima dată la naţionala de Geografie, să fie selectată în lotul care va reprezenta România la faza internaţională a acestei competiţii.

După ani la rând în care a participat la competiţiile de la această disciplină, după ce a schimbat liceul, pentru a ajunge în echipa profesoarei Gina Burghiu, după nopţi în care a dormit pe sponci şi după sute de teste rezolvate şi zeci de cărţi citite, visul i s-a împlinit, pentru că a crezut în el şi a muncit pentru el. Iulia Armencea a luat anul acesta premiul I la faza naţională a Olimpiadei de Geografie şi s-a calificat printre cei patru elevi din lotul pentru faza internaţională a competiţiei, care se va desfăşura la Belgrad.

Performanţa nu vine din senin. Aşa cum am mai spus, tânăra a participat prima dată la olimpiadă în clasa a VIII-a, când profesoara sa de la Cuza Vodă, Alina Grigore, i-a descoperit potenţialul. Apoi a continuat să meargă la concursuri şi la liceu. În clasa a X-a, cât era elevă a Colegiului Economic, s-a calificat la naţionala de Geografie, de unde s-a întors şi cu prima distincţie: o menţiune specială. Atunci a cunoscut-o şi pe profesoara Gina Burghiu, care însoţea lotul gălăţean şi care, cu generozitate, i-a ajutat pe toţi membrii, indiferent dacă erau sau nu de la clasele ei. Atunci a avut o revelaţie. Îşi dorea să fie şi mai bună la geografie şi a "citit" în sufletul dăscăliţei de la "C. Negri" că ar putea face o echipă bună împreună. A luat decizia să se transfere la fostul Pedagogic, numai de dragul de a lucra la clasă cu Gina Burghiu. Şi bine a făcut. Anul trecut a reuşit să se califice în lotul  pentru Balcaniadă, de unde s-a întors cu o binemeritată medalie de argint.

Despre subiectele de anul acesta, de la baraj şi de la olimpiada naţională, Iulia spune cu siguranţa celui care a învăţat pe rupte, că au fost "accesibile". E semn că s-a dus sigură pe un premiu şi hotărâtă să se califice în lotul naţional. "A fost cea mai frumoasă olimpiadă naţională la care am participat. Am descoperit că toţi colegii mei din lot au foarte multe lucruri în comun cu mine. Am făcut treabă bună şi ne-am şi distrat foarte mult", povesteşte olimpica internaţională.

La cât de hotărâtă şi muncitoare e, cu siguranţă că va reedita succesul de anul trecut şi, în luna august, când se va desfăşura Internaţionala de Geografie, va aduce Galaţiului încă o medalie.

Citit 9035 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2017 00:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.