Copiii au concurat cu Andersen şi Creangă, inventând poveşti

Copiii au concurat cu Andersen şi Creangă, inventând poveşti

Adrian Mociulschi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
1 comentariu

La Târgu Bujor, vineri, 12 mai, la Biblioteca Orăşănească "Grigore Hagiu", a ajuns caravana Bibliotecii Judeţene "V. A. Urechia". Elevi dintr-a patra până la a opta, de la şcoala gimnazială purtând numele poetului Hagiu, extraordinar de atenţi cu folosirea cuvintelor, cei mari -  romantici, cei mici - clinchetind a râs, au fost poftiţi să inventeze poveşti pe tema toleranţei.
Şi au apărut astfel personaje foarte interesante - de pildă, Crinul regal ce "nu încăpea" de modesta floricică traista ciobanului, o buburuză îmbrăcată "prea" la modă, criticată de un gândac uni, dar şi alte "persoane" neaşteptate.
Dialog, întrebări, curiozitatea de a-i "răsfoi" pe scriitorii invitaţi: Vera Crăciun şi Victor Cilincă. A fost un atelier de lectură şi de "construit" poveşti împreună.
Zanfir Ilie, managerul Bibliotecii Judeţene, iniţiatorul proiectului itinerant ce-şi propune să faciliteze accesul la cultură al copiilor din mediul rural, să promoveze literatura, a prezentat acest "proiect mai micuţ", însă "câştigat cu greu", finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în valoare de aproape 57.000 de lei, coordonat cu suflet de bibliotecara Liana Niculeţ - prezentă şi acum printre copii, alături de colegele bibliotecare de la "Urechia", Gabi Israte şi Catrina Căluian. Din oraşul gazdă, s-a implicat bibliotecara Dina Borş, iar de la Galaţi, bibliotecare de la filialalele din cartierul Aeroport şi din Ţiglina, alături de şefele unor biblioteci de comună.
Directorul Ilie le-a povestit copiilor despre poetul bujorean Hagiu, pe care l-a şi cunoscut la Bucureşti. Vera Crăciun a citit versuri speciale pentru copii şi le-a dat sfaturi, Cilincă a citit mici poveşti şi i-a invitat să inventeze pe loc altele. "De unde vine poezia?", -"Din emoţie", a răspuns, corect, o adolescentă.
La final, un foarte micuţ domnişor s-a arătat nemulţumit: "Nu mi-a plăcut, că a fost scurt!".
Proiectul continuă, pe 26 mai, la Tecuci.

Citit 420 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Mai 2017 18:30

1 comentariu

  • postat de mirela Vineri, 19 Mai 2017 08:55 Link la comentariu
    0
    0

    Un articol ce nu reflectă realitatea! Să înțeleg că elevii care nu proveneau ”de la şcoala gimnazială purtând numele poetului Hagiu” au fost ” de umplutură”? Domnule gazetar, ce să spun, ”foarte bine” documentat!

    Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.
ATENTIE: Comentariile nu se mai publica automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.