Copiii au concurat cu Andersen şi Creangă, inventând poveşti
Foto: Adrian Mociulschi

Copiii au concurat cu Andersen şi Creangă, inventând poveşti
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La Târgu Bujor, vineri, 12 mai, la Biblioteca Orăşănească "Grigore Hagiu", a ajuns caravana Bibliotecii Judeţene "V. A. Urechia". Elevi dintr-a patra până la a opta, de la şcoala gimnazială purtând numele poetului Hagiu, extraordinar de atenţi cu folosirea cuvintelor, cei mari -  romantici, cei mici - clinchetind a râs, au fost poftiţi să inventeze poveşti pe tema toleranţei.

Şi au apărut astfel personaje foarte interesante - de pildă, Crinul regal ce "nu încăpea" de modesta floricică traista ciobanului, o buburuză îmbrăcată "prea" la modă, criticată de un gândac uni, dar şi alte "persoane" neaşteptate.

Dialog, întrebări, curiozitatea de a-i "răsfoi" pe scriitorii invitaţi: Vera Crăciun şi Victor Cilincă. A fost un atelier de lectură şi de "construit" poveşti împreună.

Zanfir Ilie, managerul Bibliotecii Judeţene, iniţiatorul proiectului itinerant ce-şi propune să faciliteze accesul la cultură al copiilor din mediul rural, să promoveze literatura, a prezentat acest "proiect mai micuţ", însă "câştigat cu greu", finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în valoare de aproape 57.000 de lei, coordonat cu suflet de bibliotecara Liana Niculeţ - prezentă şi acum printre copii, alături de colegele bibliotecare de la "Urechia", Gabi Israte şi Catrina Căluian. Din oraşul gazdă, s-a implicat bibliotecara Dina Borş, iar de la Galaţi, bibliotecare de la filialalele din cartierul Aeroport şi din Ţiglina, alături de şefele unor biblioteci de comună.

Directorul Ilie le-a povestit copiilor despre poetul bujorean Hagiu, pe care l-a şi cunoscut la Bucureşti. Vera Crăciun a citit versuri speciale pentru copii şi le-a dat sfaturi, Cilincă a citit mici poveşti şi i-a invitat să inventeze pe loc altele. "De unde vine poezia?", -"Din emoţie", a răspuns, corect, o adolescentă.

La final, un foarte micuţ domnişor s-a arătat nemulţumit: "Nu mi-a plăcut, că a fost scurt!".

Proiectul continuă, pe 26 mai, la Tecuci.

Citit 1721 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Mai 2017 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.