ÎNGRIJORARE | România, cu tot mai puţini tineri educaţi şi pregătiţi pentru viitor. Şeful statului vrea o REFORMĂ profundă a învăţământului

ÎNGRIJORARE | România, cu tot mai puţini tineri educaţi şi pregătiţi pentru viitor. Şeful statului vrea o REFORMĂ profundă a învăţământului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, în debutul Galei Profesorului Bologna, că România trece prin mai multe crize simultan când vine vorba despre educaţie, principalele fiind ponderea mică a tinerilor în rândul populaţiei şi pregătirea insuficientă pentru provocările actuale. El a cerut reforme profunde, începând cu cea privind cariera didactică, informează News.ro.

„În doar 10 ani, peisajul din învăţământul superior s-a schimbat radical. Astăzi avem mai puţin de 500.000 de studenţi. Deşi există un stereotip la noi că «toată lumea merge la facultate», România este în realitate la coada clasamentelor europene cu privire la proporţia tinerilor care finalizează studiile universitare. În plus, aproape unul din 15 tineri studenţi români învaţă în afara graniţelor, iar mulţi dintre ei nu vor avea ocazia să-şi folosească vreodată talentul şi cunoştinţele în ţara lor", a spus preşedintele, în debutul evenimentului patronat de Administraţia Prezidenţială, în care mai mulţi profesori au fost premiaţi de către ANOSR.

Şeful statului a afirmat, în discursul său, că România trece prin mai multe crize simultan când vine vorba despre învăţământul universitar. „Pe de o parte, tinerii au acum cea mai mică pondere în totalul populaţiei din întreaga istorie a României. Pe de altă parte, prea puţini dintre aceştia sunt educaţi la un nivel la care să fie pregătiţi pentru a face faţă unei lumi şi unei economii aflate într-o schimbare rapidă. Aceste realităţi dure nu mai pot continua. Avem nevoie nu de schimbări minore şi dese, ci de schimbări profunde, gândite pe termen lung", a spus preşedintele.

Şeful statului a menţionat şi proiectul lansat în 2016, "România educată", al cărui obiectiv este promovarea unei "culturi a succesului" în educaţie, bazată pe muncă, performanţă, talent, onestitate şi integritate. „Copiii şi părinţii au tot dreptul să ştie încă de la început la ce se pot aştepta din partea sistemului public de învăţământ. Orice reformare a educaţiei pe o bază incluzivă trebuie să ţină cont de profilul generaţiilor actuale şi de evoluţia societăţii, dar şi de nevoile legitime ale cadrelor didactice”, a spus Iohannis.

„Dacă ar fi să alegem un singur punct din care să începem reaşezarea sistemului educaţional românesc, acesta ar fi probabil cariera didactică, prin încurajarea celor mai buni absolvenţi să aleagă misiunea nobilă de a forma generaţia viitoare”, a adăugat preşedintele României.

Citit 1551 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2017 16:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.