Primul premiu internaţional pe anul acesta. Cosmin Andrei, medaliat cu argint la Europeana de Fizică

Primul premiu internaţional pe anul acesta. Cosmin Andrei, medaliat cu argint la Europeana de Fizică
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Calificat anul acesta la şase concursuri internaţionale, gălăţeanul Andrei Cosmin s-a întors deja cu o medalie de argint de la Olimpiada Europeană de Fizică, prima câştigată de un elev gălăţean pe 2017 . Deşi e plecat de trei ani cu bursă la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, Cosmin păstrează o strânsă legătură cu oraşul şi foştii colegi.

Olimpiada Europeană de Fizică s-a desfăşurat săptămâna trecută, în Estonia. România a fost reprezentată de patru elevi, printre care şi Cosmin Andrei, toţi de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, toţi câştigători de medalii, una de aur şi trei de argint.

Încă din clasele gimnaziale, Cosmin Andrei se află printre cei mai buni elevi din  ţară la Olimpiadele de Fizică, Astronomie şi Astrofizică, calificându-se aproape mereu la etapele internaţionale. Anul acesta, el va reprezenta România la şase concursuri internaţionale pentru elevi, prin urmare va avea o vară destul de ocupată. În urma selecţiei lotului lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Fizică, s-a calificat la Olimpiada Multidisciplinară Tuimaada din Yakuţia (Rusia), care se va tine anul acesta în luna iulie. S-a calificat la Olimpiada Asiatică de Fizică din 2018, ce va avea loc în Vietnam, dar şi la Olimpiada de Fizica Româno-Ungară,  programată să se desfăşoare în perioada 30 mai - 2 iunie.

Aşa cum am mai spus, deşi e plecat de mulţi ani la Bucureşti, a păstrat legăturile cu colegii săi de la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri", unde a făcut cursurile gimnaziale. Alături de doi foşti colegi de aici, Diana Racoviţă şi Andrei Mihăilă, a participat la un proiect în cadrul Odysseus-Contest şi s-au calificat în semifinalele europene din Cehia, care au fost programate în luna iunie. Este, de asemenea, calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Astrofizică şi are mari şanse să fie selectat în lotul restrâns, aşa cum s-a mai întâmplat şi până acum.

Ambiţios şi consecvent, Andrei Cosmin nu excelează doar la Fizică, Astronomie şi Astrofizică. El a terminat şi clasa a IX-a şi a X-a,  dar şi primul semestru din clasa a XI-a numai cu medii de zece pe linie.

A câştigat prima medalie internaţională în clasa a VIII-a, când a fost răsplătit cu bronz la Astronomie. El a mai câştigat şi o menţiune la acelaşi concurs, în 2015, iar în 2016, a primit o medalie de bronz.

Citit 6866 ori Ultima modificare Marți, 30 Mai 2017 20:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.