Subiecte de clasa a VIII-a la matematică

Subiecte de clasa a VIII-a la matematică
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

3.037 de elevi gălăţeni au susţinut, ieri, proba obligatorie a profilului, 2.182 la Matematică şi 854 la Istorie. Dintre cei 3.125 de înscrişi, au absentat 88, dintre care 14 la Istorie şi 74 la Matematică.

Subiectele au fost mai uşoare decât anul trecut, la unele instituţii de învăţământ candidaţii ieşind din examen după o oră şi câteva minute, deşi timpul  alocat rezolvării itemilor era de trei ore.

"Se duce în derizoriu examenul"

Profesoara Mirela Grigore, de la Colegiul  Naţional "Vasile Alecsandri", susţine că subiectele de la profil Matematică - informatică au fost ceva mai uşoare decât anul trecut, când au fost foarte uşoare. "A fost anormal de simplu. De exemplu, la subiectul I, au fost trei exerciţii rezolvabile de elevi de clasa a VIII-a. Programa de liceu este mult mai dificilă decât să dă la  aceste examene. Iar noi îi chinuim pe elevi cu tot soiul de probleme, care nu se dau în final la Bacalaureat. Vor spune elevii că avem ceva cu ei, de nu li se testează şi acele cunoştinţe. Parcă se duce cam în derizoriu examenul. Nu există posibilitate de departajare între elevii de nivel mediu şi cei foarte buni. Am candidaţi care au ieşit din sala de examen după o oră şi ceva, semn că a fost prea uşor. Toate modelele, toate culegerile conţin şi itemi care presupun cunoştinţe mai avansate, în timp ce examenul devine din ce în ce mai uşor", ne-a declarat cadrul didactic de la CNVA.

De la inspectoarea de specialitate la matematică, profesoara Paula Bujor, am aflat că şi la celelalte profiluri, Tehnologic şi Ştiinţele naturii, subiectele au fost foarte uşoare. "Dacă au învăţat zi de zi, vor lua cu uşurinţă peste 7,50, chiar peste 8,00. Într-adevăr, s-a  dat anul acesta mai uşor decât anul trecut, deoarece elevii au primit şi rezultatele la care ar fi trebuit să ajungă. Subiectele nu permit o departajare între elevii medii şi cei foarte buni", a precizat inspectoarea de matematică.

Subiecte accesibile şi la Istorie

La Istorie, una dintre cerinţe a fost despre Revoluţia de la 1848 şi comitetul revoluţionar. Elevilor li s-a cerut să argumenteze printr-un fapt istoric că România a participat la Criza orientală. La un alt subiect, elevii au avut de scris despre România postbelică - două argumente despre stalinism şi unul despre naţional-comunism şi să prezinte opinii despre evoluţia politică din secolul al XX-lea. Li s-a mai cerut să prezinte şi acţiunile diplomatice ale domnitorilor români (Politica externă la Mircea Bătrân, Iancu de Hunedoara - acţiuni militare) şi să precizeze o asemănare între instituţiile din spaţiul extracarpatic în secolul al XVI-lea. Profesorii susţin că subiectele au avut un grad de dificultate peste medie.

Vineri, 30 iunie, are loc ultima probă, cea la alegere din specializarea urmată, iar miercuri, 5 iulie, se dau primele rezultate.

Citit 2454 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Iunie 2017 21:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.