Cazul informaticienei de la "Cuza" cere schimbări legislative. Condiţii inumane şi încălcarea legii, la desfăşurarea examenelor

Cazul informaticienei de la "Cuza" cere schimbări legislative. Condiţii inumane şi încălcarea legii, la desfăşurarea examenelor
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a trimis ministrului Educaţiei, Liviu Marian Pop, o adresă prin care solicită să se ia măsuri vizavi de "condiţiile inumane" la care sunt supuse cadrele didactice care fac parte din comisiile de organizare şi evaluare în perioada examenelor naţionale.

Solicitarea porneşte de la faptul că, pe fondul stresului şi al oboselii acumulate în timpul organizării a două examene care s-au suprapus, un angajat din învăţământ, Rozina Miron, informaticiana de la Colegiul Naţional "Al. I. Cuza", şi-a pierdut viaţa, făcând infarct.

"FSLI consideră că se impune să se analizeze la nivel naţional modul de desfăşurare a acestor examene, astfel încât să nu se mai ajungă la situaţii în care salariaţii sunt trataţi ca nişte sclavi", se arată în adresa citată.

Reprezentanţii FSLI susţin că din dorinţa de a se face economii, numărul centrelor de evaluare din toată ţara a fost drastic redus. La acest lucri s-a  mai adăugat şi faptul că, fiind plătiţi prost pentru un volum de muncă foarte mare, mulţi profesori n-au mai vrut să participe la corectură.

Mii de lucrări la corectat, 12-15 ore de muncă pe zi

"Lucrurile au degenerat grav în această vară, când au fost numeroase situaţii în care un cadru didactic a avut de corectat mii de lucrări, fără să i se asigure condiţii optime, corectând 12-15 ore pe zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, fără să i se asigure măcar apă potabilă şi interzicându-i să-şi procure ceva de mâncare. Aceste examene naţionale s-au desfăşurat în condiţii inumane pentru membrii comisiilor de organizare, printr-o crasă încălcare a dispoziţiilor legale privind timpul şi condiţiile de muncă, ceea ce denotă grave erori de management ale sistemului", scrie în adresa către MEN.

Reprezentanţii FSLI cer ca Ministerul  Educaţiei, împreună cu partenerii de dialog social, să adopte măsuri  legislative care să garanteze desfăşurarea examenelor naţionale în condiţii normale.

Citit 11928 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 22:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.