Medalie de aur, cu punctaj maxim, pentru un gălăţean

Medalie de aur, cu punctaj maxim, pentru un gălăţean
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Palmares. Gălăţeanul Andrei Cosmin, actualmente elev la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, a câştigat o medalie de aur, cu punctaj maxim, la fizică, la Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuimaada din Yakuţia. Se pare că  elevii gălăţeni au scris istorie în ultimii an la această competiţie. Este pentru prima dată când un elev român câştigă  locul I la fizică în Yakuţia, aşa cum Robert Râclea a reuşit aceeaşi performanţă, anul trecut, la chimie, ne-a mărturisit olimpicul.

Din lotul care a reprezentat România la această competiţie, care s-a desfăşurat între 14 şi 22 iulie, 12 elevi s-au întors cu premii la matematică, informatică, fizică şi chimie.

Încă din clasele gimnaziale, Cosmin Andrei se află printre cei mai buni elevi din  ţară la Olimpiadele de Fizică, Astronomie şi Astrofizică, calificându-se aproape mereu la etapele internaţionale. Anul acesta, Andrei Cosmin va reprezenta România la şase concursuri internaţionale. Pe lângă medalia de aur la Olimpiada Pluridisciplinară, el a mai primit, în mai, câte una de argint la Olimpiada Europeană de Fizică şi la Olimpiada de Fizică  Româno-Ungară. De asemenesa, Andrei, alăturide doi foşti colegi din Galaţi, Diana Racoviţă şi Andrei Mihăilă, a participat la un proiect în cadrul Odysseus-Contest în Cehia, de unde s-au întors medaliaţi. Este calificat în lotul lărgit pentru Olimpiada Internaţională de Astrofizică şi are mari şanse să fie selectat în lotul restrâns, aşa cum s-a mai întâmplat şi până acum. Peste două  săptămâni, va participa la selecţia pentru lotul restrâns, la Suceava.

Tot anul acesta, Andrei s-a calificat la Olimpiada Asiatică de Fizică din 2018, ce va avea loc în Vietnam.

Ambiţios şi consecvent, Andrei Cosmin nu excelează doar la Fizică, Astronomie şi Astrofizică. El a terminat şi clasa a IX-a şi a X-a,  dar şi primul semestru din clasa a XI-a numai cu medii de zece pe linie.

A câştigat prima medalie internaţională în clasa a VIII-a, când a fost răsplătit cu bronz la Astronomie. El a mai câştigat o menţiune la acelaşi concurs, în 2015, iar în 2016 a primit o medalie de bronz.

Citit 12381 ori Ultima modificare Marți, 25 Iulie 2017 20:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.