Ce cuprinde manualul de Educaţie fizică pentru clasa a V-a

Ce cuprinde manualul de Educaţie fizică pentru clasa a V-a
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Controversatul manualul de educaţie fizică pentru clasa a V-a are şase capitole şi îi are ca autori pe Laurenţiu Oprea, Vera Ana Pîslaru, Marilena Geanina Calistru, Dorin Stoican şi Nicuşor Şuţă, toţi profesori de sport la gimnaziu.

Acest manual va avea şi o variantă electronică, pentru că presupune şi vizionarea unor filme, dar şi rezolvarea unor exerciţii. Textul este construit ca o poveste pentru copii, despre două personaje: Laur şi Laura. Laur este o minge de fotbal împodobită cu o coroniţă de lauri, în tip ce Laura este un fluturaş de Badminton, sport care, culmea, nu este prezentat în manual.

Capitolul I se referă la „Organizarea activităţilor motrice” (aliniere, pornire şi oprire din mers, întoarceri, etc.), Capitolul II la „Dezvoltarea fizică armonioasă” (poziţiile de bază ale corpului, deficienţe, exerciţii pentru respiraţie, etc.), Capitolul III este despre „Capacitatea motrică” (mersul, alergarea, săritura, etc.), iar Capitolul IV descrie „Disciplinele sportive” (disciplinele sportive: atletismul, gimnastica, fotbalul). În Capitolul V copiii vor studia despre „Igienă şi protecţie individuală”, iar în ultimul, Capitolul VI, despre „Comportamente şi atitudini”.

Lucrări scrise la sport

În prima oră de sport profesorul trebuie să le predea elevilor o seamă de reguli: ce echipament trebuie să poarte, cum se folosesc instalaţiile sportive, reguli de comportament şi de igienă, paşii care trebuie făcuţi în cazul unui accident sau dacă micuţului i se face rău, dar şi o seamă de aspecte organizatorice. Li se detaliază elevilor şi probele de control prin care vor fi evaluaţi.

La finalul primei lecţii,  fiecare elev va fi pus să semneze un proces verbal, care atestă că a fost informat şi se angajează să respecte cele prezentate de profesor.

În esenţă, toate capitolele cuprind o seamă de exerciţii libere. Unele sunt simple şi pot fi execute cu cartea în mână. Altele, însă, presupun scheme în sală sau pe teren, care trebuie atent dirijate. Ori, asta o poate face doar un profesor. Pe margine, aproape pe fiecare pagină din manual, sunt casete de tipul „Ştiaţi că” şi extrase din „Dicţionar” pentru tot felul de cuvinte. La finalul fiecăruia capitol există câte o secţiune „Recapitulare şi evaluare”. Aceasta cuprinde exerciţii de făcut rapid în sală, dar şi unele la care este necesar să răspunzi în scris. La finalul anului, copiii vor susţine şi o evaluare finală, un test cu 12 întrebări.

Citit 3324 ori Ultima modificare Miercuri, 16 August 2017 21:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.