HAOS la clasa a V-a | Elevi cu manuale la Sport, dar fără la Română şi Matemanică

HAOS la clasa a V-a | Elevi cu manuale la Sport, dar fără la Română şi Matemanică
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Elevii care vor intra acum în clasa a V-a sunt la al şaselea început de an şcolar când nu primesc manuale în prima zi de şcoală. De fapt, soarta este şi mai ironică anul acesta: vor avea carte pentru educaţie fizică şi sport, pentru care s-a dat comandă, dar Româna şi Matematica sunt aşteptate, în cel mai bun caz, după două luni de la începerea şcolii.

Profesorii care predau Limba română şi matematică susţin că le va fi destul de greu, mai ales că mai marii învăţământului au interzis şi folosirea auxiliarelor. "La Matematică, avem la gimnaziu manuale neschimbate din 1996, în condiţiile în care programele s-au tot schimbat. Dacă la clasele a VII-a şi a VII-a se mai poate lucra după manual, la a V-a şi a VI-a programa nu mai coincide deloc cu ceea ce se află în cărţi. Până acum ne descurcam cu auxiliarele de ani de  zile. Dar în condiţiile în care acestea au fost interzise, mă întreb de pe ce vom da  elevilor să  lucreze exerciţiile. Materia o predai la clasă, dar la Matematică se fixează prin seturi de exerciţii. Să spunem că, la  clasa a V-a, vor veni mai târziu manualele. Dar ce facem la celelalte clase? Probabil se  va ajunge tot la auxiliare, pentru că altă soluţie nu avem", spune Romeo Zamfir, directorul Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", profesor de matematică.

"Facem Limba română, cu fluier şi minge în curtea şcolii!"

Nici la Limba şi literatura română situaţia nu e mai bună. Aici e nevoie de texte suport pe care să lucreze toţi elevii. "Se ştie de cinci ani, de când elevii care intră acum în clasa a V-a erau la pregătitoare, că se va schimba programa şi că trebuie manuale noi. De aceea, nu există nicio scuză că ele nu vor fi pe bancă în prima zi de şcoală. Fără manual şi fără posibilitatea să ceri copilului un auxiliar care să suplinească lipsa acestuia, facem Limba română, cu fluier şi minge, în curtea şcolii! E bine că profesorii de Educaţie fizică şi sport vor putea sta în clasă şi lectura manualul cu elevii! Am înţeles că, pentru această disciplină, s-a dat deja comandă, iar cărţile vor putea fi în genţile elevilor la începutul anului şcolar. Dacă vrei să schimbi ceva, pregăteşte-te din timp, nu face lucrurile după ureche, nu crea haos! Dacă nu poţi să ajustezi toate lucrurile din timp, nu mai face schimbarea!", e de părere Valentina Braşoveanu, profesoară de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional "Costache Negri".

Citit 1824 ori Ultima modificare Joi, 31 August 2017 00:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.