150 de ani de la înfiinţarea Oxfordului dunărean

150 de ani de la înfiinţarea Oxfordului dunărean
Evaluaţi acest articol
(28 voturi)

Deşi cei mai mulţi oameni pretind să fie consideraţi de ceilalţi "homo sapiens", eu prefer astăzi ipostaza de "homo adorans", de "om care mulţumeşte". Această onorantă ipostază îmi oferă prilejul de a exprima veneraţia pentru ceea ce reprezintă la nivel local, zonal şi naţional Colegiul Naţional "V. Alecsandri" şi de a da glas gratitudinii pentru ceea ce au realizat, în cei 150 de ani, generaţii de dascăli, cizelând cu grijă personalităţi exemplare.

În consonanţă cu postulatul lui Kant "Omul poate deveni om numai prin educaţie. El nu e nimic decât ceea ce face educaţia din el", nu vom reuşi să fim destul de inspiraţi, pentru a exprima întreaga noastră gratitudine pentru binefacerile şcolii şi nicicum nu va fi suficient, oricâtă veneraţie vom nutri în amintirea dascălilor noştri. Conştient de aceste limite, dedic acest elogiu "Oxfordului dunărean", al cărui absolvent sunt.

În acest univers mirific, ale cărui ferestre se deschid spre cer, se forjează caractere, se dăruieşte din inimă ştiinţă, se dobândeşte cunoaştere de sine, se servesc lecţii de viaţă. Indubitabil, lumina izvorăşte din tâmple cărunte, din mâini cu miros de cretă, din ochi senini, din iubire şi dăruire care ajută tinerele mlădiţe să devină cetăţenii de mai târziu. Peste ani, fostele rămurele, hrănite şi ocrotite, capătă aripi, păstrându-le o vie recunoştinţă tuturor acelora care le-au marcat existenţa. Cutez să văd în longevitatea duratei CNVA, un triumf al vitalităţii şi al perenităţii "genei româneşti", o manifestare a ascendenţei spiritualităţii, concretizată prin primatul lui "a fi" asupra lui "a avea". Iată de ce noi, foştii absolvenţi, am răspuns şi acum prezent la reîntâlnirea cu propria adolescenţă, pentru că, fără cultul amintirii, fără vis, fără speranţă nu vom putea asuma succesiunea antecesorilor şi nici nu vom reuşi să întreţinem şi să transmitem spiritul alecsandrian. Dincolo de latura prestigioasă, cred că liceul nostru se distinge de alte instituţii de învăţământ similare prin relaţia specială pe care o dezvoltă între magiştri şi discipoli. CNVA-iştii sunt o castă privilegiată, al cărei blazon include pregătire de excepţie, inteligenţă, înţelepciune, exigenţă, tandreţe, generozitate.

"Fabrica de genii" din Galaţi reuşeşte să dea, an de an, generaţii de absolvenţi de excepţie. Dacă până în anii ’90 performanţele se evidenţiau în numărul de admişi la facultate, în prezent aceste performanţe se fac cunoscute prin numărul de admişi la universităţile de prestigiu din Europa şi America.

 

Citit 4589 ori Ultima modificare Vineri, 24 Noiembrie 2017 01:29

7 comentarii

 • postat de gheorghe
  Duminică, 26 Noiembrie 2017 09:32
  172.103.153.***
  As spune ca este o confirmare a adevarului teologic - omul este incununarea Creatiei!
  La LVA s-a muncit si se munceste cu resursa ortodoxa a suferintei lui Iov, cu stradania - as zice - calugareasca a ascultarii de Profesor, cu nadejdea in ajutorul Dumnezeesc pentru implinirea profesionala, spre binele "aproapelui".
  Nu am absolvit LVA - in familia mea sint cativa... dar se cuvine sa dam respect cuvenit truditorilor si luminatorilor Profesori de mare daruire sufleteasca si de inalta impartasire a stiintei dobandite de la inaintasi.
  La Multi Ani!
  1
  0
  Raportează
 • postat de Maria
  Vineri, 24 Noiembrie 2017 09:26
  194.105.20.***
  Felicitari, CNVA! La multi ani si la cat mai multe performante!

  Din pacate nu ar fi trebuit a va rezuma in articol la o exprimarea de maniera " în prezent aceste performanţe se fac cunoscute prin numărul de admişi la universităţile de prestigiu din Europa şi America", reducand totul la un numar, ci, dimpotriva, ar trebui sa indicati performantele si performerii acestora , care au urmat sau urmeaza cursurile unor prestigioase universitati din Europa sau din America., aratand respect fata de aceste valori si , implicit, fata de mentorii lor, profesori extraordinari, care care i-au indrumat.. Vorba poetului" La trecutu-ti mare , mare viitor!
  Cu ocazia acestei sarbatori,acordam nu stiu ce diplome primarului si altora ca el, numai dintr-un umil servilism ca "trebuie sa ne punem bine ", uitand pe cei care fac cinste in lume acestui prestigios colegiu.Nu umbriti aceasta sarbatoare cu diletanti , politruci...
  0
  9
  Raportează
 • postat de Akbar
  Joi, 23 Noiembrie 2017 12:03
  5.13.202.***
  Fosta-i lele. Traiti din amintiri. Poate amintiti si de geniile anchetate.
  Nu geniile genereaza nivelul de educatie a unei societati ci nivelul mediu de educatie. Care la noi e sub nivelul marii.
  Aici stam prost si ne facem ca nu vedem.
  6
  18
  Raportează
 • postat de Alexander leg. a V a Macedonica
  Joi, 23 Noiembrie 2017 11:36
  92.86.55.***
  Elita ... ca elita ! Nivelul general de educatie al societatii ca si stadiul de pregatire al clasei medii sunt la fel de importante ca si existenta unei elite !
  2
  14
  Raportează
 • postat de Sandu
  Joi, 23 Noiembrie 2017 08:21
  109.103.134.***
  ULtima fraza a articolului poate fi comentata.Asa este pana in 90 performantele se masurau cu numarul admisilor in ivatamantul superior.Cei admisi si care au absolvit apoi aceasta forma de invatamant au contribuit apoi fiecare la dezvoltarea economico/sociala a acestei tari cu toate vicisitudinile fostului regim.In prezent peformantele se masoara prin numarul de admisi la universitati de prestigiu din Europa si America.Este un lucru remarcabil si arata ca la aceasta scoala de elita a orasului nostru s/a pastrat o continuitate in ce priveste calitatea actului de invatamant datorat profesorilor si nu in ultimul rand elevilor dotati.Regretul meu si poate si al altora este ca din cei care au absolvit acum prestigioasele universitati straine s/au intors inapoi in tara mai nimeni.Globalizare genereaza si acest fenomen insa dezvoltarea tarii noastre are si va avea mult de suferit iar o tara fara elite intelectuale va fi mai usor de condus atat din interior cat mai ales din exterior.Exemplul inaintasilor care si ei au studiat la Paris ,Berlin ,Londra ,Roma,nu poate fi ignorat ci din contra pentru ca ei au contribuit decisiv la crearea si dezvoltarea Romaniei.
  4
  9
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 23 Noiembrie 2017 08:01
  86.124.204.***
  "Dacă până în anii ’90 performanţele se evidenţiau în numărul de admişi la facultate, în prezent aceste performanţe se fac cunoscute prin numărul de admişi la universităţile de prestigiu din Europa şi America." Am citat din articolului domnului consilier Gh Felea si comentez : 'cum erau sa se remarce ,inainte de 1990 , CNVA-iştii - cum ii boteaza , prin rezultate remarcabile in strainatate , pe ce lume o fi trait de nu stie ca numai categoria odrasle de activisti comunisti aveau acces la scoli din strinatate ( un ex Petre Neulander Roman ...) . Ii felicit pe organizatorii sarbatoririi a 150 ani de la infintarea CNVA ( Liceul VA ,Scola medie mixta VA ) si pe toti absolventii si profesorii acestui vulcan de educatie si cultura . Semneaza un inginer pensionar ,absolvent de acum 53 de ani (am avut doi colegi cu numele Felea) . Bravo tuturor profesorilor si colegilor .
  3
  9
  Raportează
 • postat de Chiar asa?
  Joi, 23 Noiembrie 2017 05:19
  95.77.196.***
  Oxford, in traducere din engleza: VADUL BOULUI. Ox=bou, ford= vad.
  7
  14
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.