"Îmblânzirea scorpiei" şi "Visul unei nopţi de vară", la Dramatic

"Îmblânzirea scorpiei" şi "Visul unei nopţi de vară", la Dramatic
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

E bine atunci când începi anul râzând, prin urmare sunteţi aşteptaţi la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" cu două comedii shakespeariene: "Îmblânzirea scorpiei" şi "Visul unei nopţi de vară".

Sâmbătă, 6 ianuarie, de la ora 19,00, se va juca "Îmblânzirea scorpiei", spectacol în regia lui Ion Sapdaru. E un spectacol  în care publicul nici nu simte când trec cele două ore de joc, în care 21 de actori de toate vârstele dau totul din ei. Distracţia începe încă înainte de tragerea cortinei, când Katarina, "îndărătnica" (Oana Preda, care chiar ajunge la performanţă artistică, dar şi fizică), îşi trage în lesă, prin sală, sora isterică, pe Bianca (Oana Mogoş), urmate de gaşca de zănateci gălăgioşi, trupă condusă de cinicul, dar simpaticul vânător de zestre Petruchio (Cristian Gheorghe). Un astfel de început nebunesc obligă însă continuarea într-un ritm infernal, ceea ce se şi întâmplă. Pe lângă cei trei actori deja pomeniţi, joacă exploziv: Lucian Pînzaru, Ciprian Braşoveanu, Florin Toma, Aureliu Bâtcă, Svetlana Friptu, Gheorghe V. Gheorghe, Carmen Albu, Ana Maria Ciucanu, Ion Moldoveanu, Răzvan Clopoţel, Ştefan Forir, Vlad Ajder, Lică Dănilă, George Breabăn, Bogdan Culeaşcă, Virgil Tăbuş, Elena Scaleţchi, Irina Bozianu, Ion Anghel.

Superproducţia a fost montată de regizorul ieşean Ion Sapdaru, prieten vechi al publicului gălăţean, care realizează o montare cu câteva momente spectaculoase: o maşină adevărată trece prin scenă, personajul Petruchio vine îmbrăcat în haine nepotrivite la propria sa nuntă, dar nu zdrenţuros, ca în opera lui Shakespeare, ci în rochie de mireasă, alături de servitorul Grumio, şi el îmbrăcat în rochie neagră cu şal de pene, şi de gaşca celor şapte slujitori, îmbrăcaţi în ţinute de călugăriţe.

Duminică, 7 ianuarie, tot de la ora 19,00, o altă capodoperă a lui William Shakespeare, o  feerie cu happy-end, se va  juca pe scena Dramaticului gălăţean, "Visul unei nopţi de vară",  în regia lui Eugen Gyemant.

Încâlcitele fire ale poveştii şi ale dragostei sunt împletite de actorii: Carmen Albu, Vlad Volf, Oana Mogoş, Cristina Uja-Neagu, Tamara Constantinescu, Ştefan Forir, Vasile Dănilă, Flavia Călin, Elena Anghel, Radu Horghidan, Ciprian Braşoveanu, Ionuţ Moldoveanu, Dan Căpăţână, Răzvan Clopoţel, Aureliu Bâtcă, Cristian Gheorghe, Vlad Ajder.

E vizibil efectul contribuţiei actorilor la ingeniozitatea regizorului, care i-a lăsat să ofere toată nebunia frumoasă a jocului şi a joacei, cu zâne şi spiriduşi, cu meseriaşi care se dedau la arta scenică, într-o Atenă  a miturilor, reinventată frumos de marele Will.

Remarcabili pe rol sunt Lucian Pânzaru (Oberon), care farmecă cu arta rostirii fireşti a versului, şi Vlad Volf, care rămâne pe retină în rolul unui Puck interpretat pe muchie de cuţit, cu candoare, dar şi cu o "supradoză" de răutate, care-l fac, deopotrivă, fascinant şi amuzant. Partea "hard" a comicului spectacolului este asigurată de trupa ambulantă a calfelor, interpretate de Cristian Gheorghe (care e de nerecunoscut, un fel de Depardieu pămpălău), Aureliu Bâtcă, Dan Căpăţână şi Răzvan Clopoţel.

Citit 1382 ori Ultima modificare Joi, 04 Ianuarie 2018 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.