Alimente NESĂNĂTOASE în şcolile gălăţene

Alimente NESĂNĂTOASE în şcolile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Deşi există o lege care interzice în mod clar comercializarea alimentelor nesănătoase în chioşcurile din incinta unităţilor de învăţământ, din dorinţa de a avea cât mai  mult profit, periodic, se încalcă aceste prevederi.

La sfârşitul săptămânii trecute, am primit pe adresa redacţiei o sesizare prin care ni se aducea la cunoştinţă faptul că la Şcoala Nr. 12, la chioşcul de unde îşi cumpără elevii pachet, se comercializează produse considerate nesănătoase şi neconforme cu legislaţia.

"În calitate de părinte al unui copil care învaţă la Şcoala Gimnazială Nr. 12 "Miron Costin", aş dori să vă aduc la cunoştinţă faptul că în incinta şcolii, se comercializează produse care contravin Legii nr. 123/2008, lege referitoare la alimentaţia sănătoasa în unităţile de învăţământ preuniversitar. Conform Legii 123/2008, cap. 3, art.10, în incinta unităţilor de învăţământ sunt interzise prepararea, comercializarea şi distribuirea oricăror alimente conţinute în lista prevazută la art. 9 litera a. Aşa cum veţi observa în fotografia ataşată, în şcoală se comercializează chipsuri, dulciuri, băuturi carbogazoase etc", scrie părintele care a dorit să  nu-i facem cunoscută identitatea, din motive lesne de înţeles.

Directoarea de la Şcoala Gimnazială  Nr. 12, profesoara Viorica Moineagu, recunoaşte că au fost probleme legate de produsele pe care le vindea chioşcul respectiv, dar susţine că au fost, între timp, luate măsurile care se cuveneau.

"Ştim că au fost şi produse neconforme. Chiar înainte de vacanţa de iarnă am avut control de la Inspecţia de Stat din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, în urma căruia s-au constatat astfel de abateri. Dar între timp, am remediat situaţia, am discutat cu proprietarul şi i-am pus în vedere să nu mai aducă asemenea produse, întrucât îi închid chioşcul. Am verificat dacă se respectă acest lucru şi am văzut că s-a conformat. Acum avem la vânzare numai apă plată, avem fructe şi batoane din acelea mici", spune Viorica Moineagu.

Aceasta susţine că proprietarul chioşcului a primit de la început lista cu produsele care sunt interzise, însă, pentru că printre elevi există o preferinţă vizavi de chipsuri şi snaksuri, a adus şi astfel de alimente.

"E greu să te lupţi cu ei, dacă părinţii le permit să mănânce aşa ceva. Am avut perioade în care a trebuit să le interzic ieşirea din incinta şcolii în timpul pauzelor, întrucât mergeau la supermarketul din apropiere pentru a-şi procura asemenea produse, expunându-se unor pericole", mai adaugă directoarea de la Şcoala Nr. 12.

De la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean am aflat că, din nefericire, fenomenul  comercializării produselor nesănătoase e greu de stopat. "Periodic apar astfel de probleme, deşi se fac controale, se dau amenzi. Directorii şcolilor răspund de respectarea prevederilor legale în această privinţă, însă nu ei sunt cei care pot stabili dacă alimentele se încadrează sau nu în lista celor cu probleme. Cei de la DSP fac acest lucru", spune inspectoarea generală Mioara Enache.

Citit 2239 ori Ultima modificare Marți, 23 Ianuarie 2018 19:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.