Controale vamale pentru depistarea produselor de origine animală

Controale vamale pentru depistarea produselor de origine animală
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Centrul local de combate a bolilor s-a întrunit, pe 26 ianuarie, la Prefectura Galaţi, pentru a pune la punct un plan de măsuri necesare pentru prevenirea şi controlul peste porcine africane în judeţul Galaţi. În cadrul întâlnirii s-a convenit asupra intensificării controalelor vamale la punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova, pentru a fi evitată introducerea în ţară a produselor de origine animală potenţial infestate cu pestă porcină africană. Concret, bagajele persoanelor care trec graniţa spre România vor fi verificate mai amănunţit, lucru valabil şi asupra coletelor poştale sosite din ţări terţe.

De asemenea, echipe mixte formate din vânători, inspectori ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi poliţişti de frontieră vor colabora pentru identificarea porcilor mistreţi de-a lungul frontierei cu Republica Moldova. "Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Profesionişti (AJVPS) Galaţi va organiza puncte de colectare şi depozitare la frig a exemplarelor vânate sau găsite moarte la ferma piscicolă Maţa-Rădeanu, sat Vădeni, comuna Cavadineşti şi la sediul AJVPS - club Tecuci, din municipiul Tecuci", se arată  într-un comunicat ai Direcţiei Sanitar Veterinare Galaţi.

Nu în ultimul rând, autorităţile locale au stabilit ca, în cadrul fiecărei unităţi administrativ teritoriale, să fie identificate terenuri pentru incinerarea şi îngroparea eventualelor cadavre de porcine.

Ce este pesta porcină

Pesta porcină africană este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin, în momentul de faţă, care afectează speciile domestice şi sălbatice de porcine. Boala a fost introdusă în Europa în anul 2007, atunci când deşeurile alimentare infectate provenite dintr-un cargou venit din sud-estul Africii au fost folosite pentru hrănirea unor porcine în Georgia. De aici, boala s-a răspândit rapid în restul Caucazului şi în Federaţia Rusă, ajungând, în 2013, la graniţa Uniunii Europene, iar, mai apoi, chiar pe teritoriul Comunităţii. Rata de mortalitate a bolii este deseori de 100 la sută, în cazul porcilor domestici. Pesta porcină africană nu se transmite de la animale la om, deci nu afectează sănătatea omului.

Citit 1982 ori Ultima modificare Marți, 30 Ianuarie 2018 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.