Soluții pentru ca salariile din IT să nu scadă

Soluții pentru ca salariile din IT să nu scadă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru ca salariile scutiţilor de impozit să nu scadă, statul va suporta o parte din cheltuielile firmelor cu CASS, anunţă jurnaliştii din presa naţională. Problema salariaţilor scutiţi de impozitul pe venit care riscă să primească salarii considerabil mai mici, ca urmare a transferului către salariat a contribuţiilor la pensii (CAS) şi sănătate (CASS), va fi remediată prin ordonanţă de urgenţă, potrivit unui proiect legislativ al Ministerului de Finanţe, informează platforma avocatnet.ro.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat un proiect de act normativ prin care propune ca o parte din cheltuielile angajatorilor cu CASS să fie suportate de stat, astfel încât salariile celor scutiţi de impozit să nu scadă. Potrivit Digi 24, transferul CAS şi CASS în sarcina exclusivă a angajaţilor a dus la o reducere a salariului net în cazul angajaţilor din privat scutiţi de plata impozitului pe veniturile salariale, aşa cum sunt programatorii şi ceilalţi angajaţi ai firmelor din IT, persoanele încadrate în activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, persoanele care desfăşoară activităţi cu caracter sezonier (în unităţi de cazare turistică, restaurante, catering, baruri) sau cele încadrate ca persoane cu handicap grav sau accentuat.

Concret, în cazul acestor persoane, menţinerea aceluiaşi câştig salarial net din decembrie 2017 este posibilă doar prin creşterea costului total cu forţa de muncă, implicit a contribuţiilor pe care angajatorii trebuie să le calculeze, reţină şi să le plătească lunar către stat. În schimb, există multe situaţii în care angajatorii din privat nu au majorat salariile brute ale scutiţilor de impozit pe venit, astfel încât aceştia să îşi păstreze netul. Din acest motiv, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat, marţi, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului fiscal, prin care propune ca statul să suporte o parte din contribuţiile la sănătate pentru salariaţii firmelor care beneficiază de scutire de impozit pe venit, iar veniturile nete ale angajaţilor să nu scadă.

Pentru a preveni astfel situaţiile în care firmele nu vor ajusta salariile nete ca urmare a costurilor totale mai mari pe care le-ar avea de suportat, Ministerul Finanţelor vine cu o compensare, măsură care ar urma să soluţioneze problemele pentru aceste categorii profesionale, pentru un an, prin deduceri suportate din bugetul de stat.

Citit 1344 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2018 16:56

4 comentarii

  • postat de Dreptate
    Sâmbătă, 10 Februarie 2018 22:40
    95.77.196.***
    Domnule d.m...lasa-ne cu teoriile astea de doi lei
    suntem satui de ele, esti salariat...platesti impozit
    ca de asta este un stat de drept si noi cetatenii acestui stat
    Ce fel de dreptate este asta?
    Daca se pregatesc temeinic toata viata, sa fie retribuiti corespunzator
    dar sa li se opreasca impozit pe salarii, ca asa este normal.
    Muncim si ducem greul acestei tari, suntem chinuiti de biruri
    si unii isi bat joc, ajutati de niste legi murdare si pline de ambiguitate
    Nu cred ca exista vreo tara in lumea asta,
    unde sa se faca asemenea discriminari.
    Si preotii si IT-istii sa plateasca impozit pe salarii, traiti in Romania
    platiti impozit pe salariu statului roman, asa este normal.
    0
    2
    Raportează
  • postat de d.m.
    Joi, 08 Februarie 2018 22:37
    89.137.137.***
    Ba este normal ca un IT-ist sa nu plateasca impozit pentru ca un IT-ist isi sacrifica aproapte toata viata invatand si studiind si facand cercetare si tara are nevoie de ei ca painea calda pt ca altfel se duc in strainatate si Romania nu se va dezvolta niciodata ca fara digitalizare in toate firmele si institutiile in secolul vitezei si al informatiei nu se paote si mai ales in domeniul securitatii deci ei trebuie incurazati si palatiti bine si nu alungati. Daca un IT-ist ar avea minim pe economie cine si-ar mai bate capul sa invete atat si sa se sactifice? Crezi ca asta se invata in 2 ani si gata? Pai in cazul asta hai sa fim toti taxatori de bilete si nu ne mai batem capul cu invatatul ca tot atata castigam. Cercetatoriii, IT-istii, profesorii buni, medicii specialisti buni trebuie incurajati si sustinuti de catre statul roman pentru ca toti beneficiem de pe urma lor. Cand te duci la medici tipi ca ai nevoie de un medic bun nu? Asa si la un IT-ist..vrei sa te scape de virusi si de hakeri atunci in cauti si dac anu il ai ce faci?!

    Romania sa investeasca in creiere si tara se va dezvolta! Nu mai lasati creierele sa emigreze in occident. Sa fie bine platiti in tara!
    4
    1
    Raportează
  • postat de Dreptate
    Joi, 08 Februarie 2018 12:50
    95.77.196.***
    Nu este normal, ca celor care lucreaza in IT, sa nu le opreasca impozit pe salarii
    preotilor la fel. Esti salariat, ai un venit, platesti impozit
    Noi care ducem in spate greul acestei tari, nu suntem fraierii nimanui
    4
    3
    Raportează
  • postat de HAHAHA
    Joi, 08 Februarie 2018 10:09
    194.105.20.***
    Si dupa 1 an - dupa ei potopul !!!! Plecati cat mai puteti !
    3
    2
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.