Soluții pentru ca salariile din IT să nu scadă

Soluții pentru ca salariile din IT să nu scadă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru ca salariile scutiţilor de impozit să nu scadă, statul va suporta o parte din cheltuielile firmelor cu CASS, anunţă jurnaliştii din presa naţională. Problema salariaţilor scutiţi de impozitul pe venit care riscă să primească salarii considerabil mai mici, ca urmare a transferului către salariat a contribuţiilor la pensii (CAS) şi sănătate (CASS), va fi remediată prin ordonanţă de urgenţă, potrivit unui proiect legislativ al Ministerului de Finanţe, informează platforma avocatnet.ro.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat un proiect de act normativ prin care propune ca o parte din cheltuielile angajatorilor cu CASS să fie suportate de stat, astfel încât salariile celor scutiţi de impozit să nu scadă. Potrivit Digi 24, transferul CAS şi CASS în sarcina exclusivă a angajaţilor a dus la o reducere a salariului net în cazul angajaţilor din privat scutiţi de plata impozitului pe veniturile salariale, aşa cum sunt programatorii şi ceilalţi angajaţi ai firmelor din IT, persoanele încadrate în activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, persoanele care desfăşoară activităţi cu caracter sezonier (în unităţi de cazare turistică, restaurante, catering, baruri) sau cele încadrate ca persoane cu handicap grav sau accentuat.

Concret, în cazul acestor persoane, menţinerea aceluiaşi câştig salarial net din decembrie 2017 este posibilă doar prin creşterea costului total cu forţa de muncă, implicit a contribuţiilor pe care angajatorii trebuie să le calculeze, reţină şi să le plătească lunar către stat. În schimb, există multe situaţii în care angajatorii din privat nu au majorat salariile brute ale scutiţilor de impozit pe venit, astfel încât aceştia să îşi păstreze netul. Din acest motiv, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a lansat, marţi, în dezbatere publică, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului fiscal, prin care propune ca statul să suporte o parte din contribuţiile la sănătate pentru salariaţii firmelor care beneficiază de scutire de impozit pe venit, iar veniturile nete ale angajaţilor să nu scadă.

Pentru a preveni astfel situaţiile în care firmele nu vor ajusta salariile nete ca urmare a costurilor totale mai mari pe care le-ar avea de suportat, Ministerul Finanţelor vine cu o compensare, măsură care ar urma să soluţioneze problemele pentru aceste categorii profesionale, pentru un an, prin deduceri suportate din bugetul de stat.

Citit 1417 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2018 16:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.