* Sertarul cu bani, cu temporizator, fixat în pardoseală şi lăsat deschis de casieră în momentul jafului, dezvăluie modul de lucru defectuos al funcţionarei BRD *
După ce luni, 5 octombrie, Galaţiul asista la premiera spargerii unui sediu de bancă din oraşul nostru, iată că surprizele nu încetează să apară. Una dintre casierele aflate în incinta sediului BRD de pe strada Portului – când doi indivizi mascaţi au jefuit sucursala de 100.000 de lei - este cercetată penal de poliţiştii gălăţeni.
CITEŞTE AICI "Jaf armat în 60 de secunde la sucursala BRD din port"
Asta în ciuda faptului că imediat după producerea jafului, Cristian Dobre, directorul BRD Galaţi, afirma că toate protocoalele au fost respectate şi că banca are ca prioritate viaţa angajaţilor săi.
„Nerespectarea procedurilor de securitate”
Subcomisarul Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi: „În urma cercetării locului faptei, poliţiştii au constatat o neglijenţă din partea casierei unităţii bancare, în ceea ce priveşte nerespectarea procedurilor de securitate şi a modului de lucru cu dispozitivul de numerar cu temporizare, fixat în pardoseală.
Pentru acest fapt poliţiştii s-au autosesizat şi i-au făcut casierei dosar penal pentru neglijenţă în serviciu. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru a dispune cu privire la începerea urmăririi penale”.
În ce constă neglijenţa
Sub tejgheaua băncii, casiera are un sertar cu sume relativ mici, pentru operaţiuni curente şi, sub acesta, seiful cu sumele mari – respectiv locul în care erau cei 100.000 de lei.
După ce termină o operaţiune care implică accesul la sertarul cu sume mici, iar clientul pleacă, casiera este obligată să încuie sertarul, lucru care implică blocarea ambelor sisteme (ale sertarului şi ale seifului), în doar 10 secunde. În momentul comiterii jafului, casiera BRD era cu sertarul şi seiful deschis, deşi nu avea nici un client în bancă.
Eronat, se presupunea că aceeaşi casieră făcea alimentarea bancomatului. Dar chiar şi în această situaţie, obligaţia funcţionarei este să închidă banca, operaţiunea neputându-se desfăşura cu banca neasigurată.
Cercul de suspecţi - definitivat
În urma audierii martorilor şi a vizionării imaginilor surprinse de camerele de luat vederi amplasate în interiorul şi exteriorul agenţiei bancare, poliţiştii au întocmit un cerc de suspecţi şi desfăşoară în continuare verificări şi investigaţii pentru identificarea şi reţinerea persoanelor implicate în eveniment.
Lolek şi Bolek sparg bănci
Vă reamintim că luni, la ora 13,40, sediul BRD de pe strada Portului a fost jefuit de doi indivizi, unul înalt de 1,90 m şi altul de 1,60 m, care au părăsit locul în mai puţin de două minute, dispărând în fugă printre blocuri.
Simplu, jaful a constat în ameninţarea cu pistolul a agentului de pază şi somarea casierei de a deschide seiful, în incinta băncii neaflându-se decât două funcţionare.
La 13,42, echipajele poliţiei împânziseră deja zona, Galaţiul transformându-se pentru tot restul zilei într-un oraş blocat de filtre şi patrule de poliţie şi jandarmi, organizate atât la ieşirile din municipiu, cât şi în interiorul urbei.
Contradicţie
La o oră după comiterea hold up-ului, Cristian Dobre, directorul BRD Galaţi declara că au fost respectate toate protocoalele, banca având ca prioritate viaţa angajaţilor săi.
Zilele următoare şi ancheta în desfăşurare vor face probabil lumină în contradicţia dintre afirmaţia iniţială a directorului şi decizia de a o urmări penal pe una dintre angajate, „Viaţa liberă” fiind mereu gata să vă dea cele mai noi amănunte asupra cercetărilor Poliţiei.
Precizare
Ieri, „Viata liberă” scria că agentul de pază este salariatul firmei Rosegur. Precizăm că SC Rosegur SA nu efectuează servicii de pază la unităţile BRD din România. Agentul la care se face referire în articol este salariatul firmei Asociaţia Română de Securitate (A.R.S.).