Destine şi restituiri artistice, la Muzeul de Artă Vizuală

Destine şi restituiri artistice, la Muzeul de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vernisaj Alexandru Ţipoia şi George Tzipoia *

Niciodată George Tzipoia, artist plastic de origine română refugiat politic în Elveţia,  nu expune fără lucrările tatălui său, Alexandru Ţipoia.  Este un mod de a se raporta la rădăcinile  sale spirituale, dar şi încercarea disperată ca măcar după moartea tatălui său să i se cunoască şi recunoască valoarea operei.

Expoziţia de pictură, sculptură şi instalaţii „Destine artistice” cuprinzând lucrările celor doi artişti a poposit ieri, la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, după ce a fost admirată în mai multe instituţii din ţară.  

După ce realizează o paralelă între evenimentele politice din vremea comunismului şi imagini cu picturile executate de Alexandru Ţipoia, în perioada 1946-1969, directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu concluzionează:

„Forma de rezistenţă a lui Alexandru Ţipoia este mai mult decât evidentă. În timp ce colegii săi de generaţie participau cu pensula la muncile câmpului sau la treaba oţelăriilor, artistul Ţipoia se interesa de geometria ascunsă şi a obiectelor perisabile. Ţipoia înseamnă enorm pentru discursul plastic al generaţiei postbelice, din păcate prea puţin cunoscut de contemporani”.

„Este meritul lui George Tzipoia de a readuce în prim plan acest univers artistic prin paralela Ţipoia – Tzipoia. George Tzipoia trăieşte de ani de zile în Elveţia, dar vorbeşte o limbă română fără cusur şi fără nici un accent”.

Criticul de artă Mariana Cocoş Tomozei a prezentat pe scurt evoluţia celor doi artişti, tată şi fiu:

„Alexandru Ţipoia (1914-1993 realizează, pe lângă  pictură figurativă sau abstractă, lucrări de artă monumentală şi decorativă, participă la restaurarea mănăstirilor din Oltenia, printre care şi Cozia. Este alături de Baba, Ţuculescu una dintre cele mai mari personalităţi din arta românească postbelică”.

„George Tzipoia este absolvent de arte plastice la Bucureşti şi se refugiază politic în Elveţia în 1982. Este o personalitate complexă, artist plastic, poet şi critic de artă. Este membru al mai multor organizaţii internaţionale. După moartea tatălui său fondează în România o fundaţie şi un premiu pe care îl acordă anual unui tânăr artist. Suntem onoraţi să vernisăm o asemenea expoziţie în spaţiul nostru muzeal”. 

Modest, George Tzipoia nu a ţinut decât să le mulţumească organizatorilor. Într-o discuţie ulterioară ne-a declarat că visul său cel mai fierbinte este să inaugureze o casă memorială Alexandru Ţipoia:

„Deşi a fost un artist apreciat de colegii săi, tatăl meu a avut numeroase expoziţii care nu au fost popularizate, rămânând aproape necunoscut în epocă, în ciuda operei sale valoroase. Mă simt dator să i se facă dreptate”, ne-a declarat artistul.

Expoziţia va sta deschisă timp de o lună de zile, toţi gălăţenii iubitori de frumoşi fiind aşteptaţi la o întâlnire cu arta în stare pură.

Citit 686 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.