Ramura metalurgiei tinde să devină surcele

Ramura metalurgiei tinde să devină surcele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Metalurgia românească funcţionează în momentul de faţă fără ca între patronate şi reprezentanţi ai salariaţilor să existe un Contract Colectiv de Muncă la nivel de ramură. Vechiul document a expirat în vara acestui an, iar de atunci sindicaliştii susţin că încearcă fără succes să iniţieze noi negocieri.

Mai precis, federaţiile sindicale reprezentative din metalurgia românească au înaintat adrese către Federaţia Patronală "Metalurgia", condusă de către Ionel Borş (director şi în board-ul de conducere al ArcelorMittal Galaţi), dar că patronatele nu au răspun până acum în vreun fel.

Acest lucru a fost anunţat de către Gheorghe Tiber, preşedintele Federaţiei Solidaritatea - Virgil Săhleanu, care alături de alte două federaţii sindicale (FNS Solidaritatea Metal şi Federaţia Sindicatelor Libere din Metalurgia Neferoasă) au înaintat săptămâna trecută patronatelor o adresă în care cer convocarea pentru negocieri ale CCM la nivel de ramură. Până în acest moment, potrivit declaraţiilor lui Tiber, nu a fost dat nici un răspuns.

La rândul lor, reprezentanţii FSS Metarom susţin că au făcut demersuri similare, şi că situaţia este una delicată, atâta vreme cât măsurile de presiune  la care sindicatele pot recurge sunt imposibil de aplicat în actualul context economic şi social.

„Am încercat încă de la expirarea vechiului contract să iniţiem întâlniri de negociere, însă nu am primit nici un fel de răspuns la solicitări. Din punct de vedere legal, acest lucru creează premisele declanşării conflictului de interese la nivelul metalurgiei româneşti. Practic vorbind, aceasta nu este o soluţie tocmai bună acum, când mulţi dintre muncitorii din metalurgie şi-au pierdut locurile de muncă, iar criza economică a generat problemele pe care le ştim toţi”, ne-a declarat Mircea Scântei (foto), liderul FSS Metarom la nivel naţional.

Acesta a mai spus că structura sindicală pe care o coordonează a informat şi Ministerul Muncii în legătură cu acest aspect, însă oficialii nu pot avea decât un rol de mediator al acestor discuţii.

„Cu siguranţă, patronatele se agaţă de o chichiţă legislativă. Mai precis, legal vorbind, aceste întâlniri la nivel de ramură nu sunt obligatorii, aşa prevede legislaţia în vigoare. Acest lucru se va schimba însă în curând”, a mai spus Scântei.

Citit 1505 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.