Ministrul Muncii va prezenta joi noua lege a pensiilor

Ministrul Muncii va prezenta joi noua lege a pensiilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Noua lege a pensiilor va avea un impact bugetar dublu. O spune chiar ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, care a anunțat că joi, 9 august 2018, va prezenta pe larg noul proiect dedicat pensionarilor, care s-a aflat până ieri în dezbatere publică.

"Acum sunt 71 de miliarde de lei, impactul va fi dublu, dar, atenție, legea nu este încă trecută prin Parlamentul României. Adică vorbim de un impact ipotetic la ora actuală, pentru că în Parlament (...) s-ar putea, nu știu, să se întâmple altceva", a declarat Olguța Vasilescu, marți seară, la TVR, citată de ziare.com.

Ministrul a prezentat pe scurt noul mod de calcul. "Pensia va fi egală cu numărul de puncte X VPR; VPR este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referință, împărțit la 25, acest 25 fiind un parametru determinat de vechimea medie din ultimele patru legi ale pensiilor. Ei bine, VPR va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cât va însemna punctul de pensie atunci, împărțit la 25, deci dă 75 de lei. Apoi, numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Se înmulțeşte numărul de puncte cu valoarea punctului de referință. Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei patru ani", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.

Ministrul a prezentat și calendarul majorării punctului de pensie. În 2019, la o dată care urmează să fie comunicată de Finanțe, se ajunge la un punct de pensie de 1.265 de lei. Creșterea se va face într-o singură etapă, cel mai probabil în luna iulie. În 2020, se va ajunge la 1.775 de lei. Până în 2021, se presupune că vor fi recalculate toate cele 5,2 de milioane de pensii. "Și atunci putem deja să urcăm pe noua formulă de calcul. Punctul de pensie va fi 1.875 de lei", a explicat ministrul Muncii. În anul 2016, punctul de pensie era 871 de lei.

Nicio pensie nu va scădea

Lia Olguța Vasilescu a subliniat că nicio pensie nu va scădea: "Este un articol în lege în care se precizează foarte clar faptul că, dacă se recalculează și din recalculare va ieși o sumă mai mică, rămâne suma aflată în plată, ceea ce este puțin probabil".

Printre altele, noua lege prevede că pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din 1975 până în 2001 vor primi din oficiu o majorare de 10 la sută.

Cifrele amețitoare anunțate de ministrul Muncii, întărite de mesajele privind dublarea pensiilor ale liderului PSD, Liviu Dragnea, sunt îmbietoare pentru pensionari, însa halucinante pentru economie, scriu jurnaliștii de la ziare.com. Sistemul public de pensii este oricum în deficit, iar dublarea impactului bugetar va înscrie România într-o spirală inflaționistă periculoasă, după modelul Greciei, din care se iese foarte greu și care este mecanismul cel mai "eficient" de sărăcire a poporului, spune prof. dr. Cristian Păun, directorul executiv al Societății Române de Economie.

Citit 2346 ori Ultima modificare Miercuri, 08 August 2018 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.