Atenţie, banii falşi atacă!

Atenţie, banii falşi atacă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 100 de lei falşi în casieria „Vieţii libere” * Ingenios falsificată, bancnota de 100 de lei a fost preluată de Poliţie, pentru cercetări *„Este prima bancnotă de 100 de lei apărută în judeţul nostru” *

Pentru prima dată în Galaţi, bancnota de 100 de lei a fost falsificată, exemplarul găsit în casieria cotidianului nostru fiind preluat de Poliţie pentru cercetări.

Expertul Băncii Naţionale – aşteptat să se pronunţe

„Este pentru prima oară când Crima Organizată descoperă bancnota de 100 de lei falsificată, în judeţul Galaţi. În acest moment este aşteptat expertul Băncii Naţionale pentru a se pronunţa cu certitudine dacă bancnota este un fals, hârtia aflându-se acum sub suspiciunea de fals”, declară Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Galaţi.

Altă textură

Cum a ajuns chiar în casieria ziarului bancnota falsă? De zeci de ani angajata „Vieţii libere”, doamna Nica, casiera, explică simplu:

„Erau banii strânşi din chioşcuri şi îi număram în maşina de numărat. S-a întrerupt maşina! I-am mai pus o dată la numărat, şi iar s-a întrerupt! I-am pus şi a treia oară!”.

„Am verificat apoi bancnota de deasupra şi am văzut că era poroasă, nu alunecoasă, ca celelalte. Şi când am văzut şi că zona aceea transparentă este lipită, ataşată, mi-am dat seama că este falsă”. 

La o simplă privire cu ochiul liber, bancnota părea însă în regulă. Probabil de aceea a şi fost  acceptată în cine ştie ce chioşc. 

Angajata băncii a averizat: „Circulă bani falşi!”

Doamna  Nica îşi aminteşte că ultima oară când a mers la bancă, a avut o discuţie cu una dintre angajate, care a avertizat-o că pe piaţă circulă bani falşi: 

„A fost cum mi-a spus doamna de la bancă. Mi-a zis că pot să îi recunosc dacă mă uit la muchia lor, că este mai albicioasă şi se distinge într-un teanc de bancnote. Exact aşa a fost şi asta”.

Bancnotă suspectă

Dacă banii falşi au ajuns la sediul nostru după ce au fost strânşi din chioşcuri, asta înseamnă că Galaţiul şi mai ales comercianţii locului ar trebui să fie atenţi.

Evident, oraşul ar putea fi ţinta unui atac cu bani falşi, cu atât mai mult cu cât bancnota de 100 de lei, cu seria 063B1122028, suspectă de a fi falsă a reuşit - datorită unei foarte bune imitaţii a unei bancnote reale - să înşele vigilenţa vânzătorilor.

Instrucţiuni de folosire

Să nu uităm, aşadar, că putem recunoaşte o bancnotă falsă după textură – de obicei este folosită hârtie pentru falsuri, aceasta fiind complet diferită la atingere de materialul sintetic pe care se imprimă bancnotele.

De asemenea, banii falşi nu au margini regulate – de la o tăiere mai mult sau mai puţin reuşită, muchiile lor fiind decolorate pentru că hârtia decupată cu tăietorul sau foarfecele nu păstrează culoarea de pe suprafeţe, rămânând albă.

În plus, partea transparentă, la pipăit poate fi simţită ca fiind lipită nu parte a bancnotei.

Tot la Galaţi, bani falşi la bancomat

Să nu uităm că, anul trecut, un gălăţean găsea în bancomatul unei bănci o bancnotă falsă, de pe care se lua cerneala şi cu care s-a prezentat la sediul ziarului nostru. 

Cum s-a putut ca bancnota să ajungă în bancomat, nu putem şti, mai ales că instrumentele de numărare (şi implicit cântărire a fiecărei bancnote) a banilor, din bănci, pot indica cu precizie prezenţa unui „intrus”.

Reţele de falsificatori

De obicei „opere” ale unor reţele organizate, bancnotele false sunt plasate deloc întâmplător pe piaţă. Astfel, sunt vizate locurile aglomerate, în care, din cauza grabei, vânzătorul nu mai are vreme să fie atent la detalii legate de textură, culoare, formă sau alte elemente care pot da de bănuit.

La ce e bună criza

Evident, există şi cazuri de bancnote falsificate în joacă, la imprimanta cu laser a părinţilor, dar care de asemenea pot înşela vigilenţa unui operator comercial.

Aceia dintre noi care umblă cu banii virtuali încărcaţi pe card scapă de o grijă. Restul - să nu uităm să ne verificăm atent portofelul! Varianta simplă e să fim săraci.

Citit 3456 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.