Retrocedare frauduloasă, cu efect electoral

Retrocedare frauduloasă, cu efect electoral
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Prefectură, organizarea alegerilor prezidenţiale este mai importantă decât ancheta despre privatizarea dubioasă a pădurilor de pe malul Dunării * Investigaţiile bat pasul pe loc de luni de zile * Raportul promis a fi gata „în câteva zile”, amânat până după alegeri *

* Aceeaşi discreţie învăluie Primăria şi DNA * Tărăgănarea investigaţiilor este rezultatul corupţiei generalizate, consideră gălăţenii * „Dacă vrei să îngropi un lucru, fă o comisie: tot pe loc, pe loc, pe loc, până s-o uita de tot!” *

Prefectura Galaţi, oficial „garant al respectării legii în teritoriu”, bate pasul pe loc în ancheta privind modul în care 32,4 hectare de pădure de pe malul Dunării au intrat din proprietatea statului în proprietate privată.

După cum v-am relatat în paginile ziarului nostru, după un slalom printre legile proprietăţii, Nistor Munteanu a pus mâna pe pădurea de la Dunăre în calitate de reprezentant al Elizei Alessiu, căreia ar fi trebuit să i se retrocedeze nişte terenuri la Lieşti!

Deşi în urmă cu vreo trei săptămâni prefectul Cosmin Păun a promis prezentarea „în câteva zile” a rezultatelor anchetei începute… de câteva luni, până acum la nivel oficial nu s-a venit cu niciun rezultat concret.

Ritmul greoi în care merge ancheta este pus, mai nou, pe seama programului aglomerat al Prefecturii acum, în preajma alegerilor prezidenţiale.

Tăcere este, deocamdată, şi din partea DNA, unde se află „în lucru” un dosar în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni de ordin penal.

Cât despre Primărie, deşi poate ar avea cele mai multe explicaţii de dat despre privatizarea malului Dunării, de luni de zile de când s-a abordat acest subiect, nimeni nu a catadicsit nici măcar de formă să dea un răspuns.

„Mânăria de la malul Dunării este un mizilic!”

În timp ce autorităţile nu fac exces de zel pentru a descâlci iţele acestei afaceri, gălăţenii sunt din ce în ce mai convinşi că lipsa de rezultate este rezultatul corupţiei ce a cuprins sistemul administrativ de sus până jos, o dovadă a acestei stări de spirit fiind poziţiile exprimate de cititori pe site-ul de internet al ziarului.

Iată, de exemplu, ce ne scrie „vasile_Marius”: „Ca de fiecare dată, şi acest caz va fi muşamalizat (…) Dar mânăria de la malul Dunării  este un mizilic pe lângă celelalte schimburi de terenuri de la mama dracului în Brateş şi în incinta Bădălan”.

„Ce să mai spunem despre zecile de amplasamente din oraş acaparate de clanurile conducătorilor vremelnici ai urbei şi judeţului. Ce intrare binecuvântată se putea realiza în oraş venind dinspre Şendreni în locul gâtuitului sens giratoriu, daca nu ar fi fost staţia de benzina amplasată în intersecţia respectivă. A cui o fi oare şi cine a dat aprobările?”.

Cam de aceeaşi părere este şi Lupu Costel: „E  o vorbă: Dacă vrei să îngropi un lucru, atunci fă o comisie. Prefectul ce era să zică? O să vedem, anchetăm, cercetăm, poate se uită toată chestia…”

La DNA, în ritmul cum merge justiţia românească, dacă veţi avea un răspuns peste un an, doi, o să fie bine. Şi chiar dacă se va ajunge în justiţie, mă îndoiesc că o să fie cineva tras la răspundere. De obicei, astfel de măgării se fac sub acoperirea legii, că toate au ˝portiţe˝ lăsate pentru şmecherii de băieţi deştepţi”.

„Nu-i vorba numai de malul Dunării, ci şi de barurile care au apărut prin parcuri, de dughenele de pe spaţiu public, de zeci de construcţii făcute fără autorizaţii de construcţie. Se fură în draci! Azi au furat malul Dunării, mâine fură chiar Dunărea, iar noi o să rămânem cu buzele umflate aşteptând comisia”.

Prefecţii se schimbă, ancheta rămâne

Facem precizarea că ancheta de la Prefectură a fost începută în timpul lui Claudiu Brânzan, susţinut de PSD, continuată în timpul lui Cosmin Păun, susţinut de PD-L şi va fi finalizată în timpul nu se ştie cui, pentru că asta depinde în mare măsură de rezultatul alegerilor… 

Şi se pare că, în plină campanie electorală, nimeni nu prea vrea „să dezgroape morţii” din dosarele de retrocedare. Acest lucru a fost sesizat şi de „Goguţu”: „Ce interes au să facă publice date din dosar? Urmează alegerile şi nu dă bine!”.

Dar un element foarte important este subliniat de „cetăţeanul enervat”: „Nesimţirea este la noi lege! Ce naiba au făcut consilierii de la vremea aia (a punerii în posesie - n.r.), din comisiile Primăriei?”.

„La orice fleac toţi sar cu gura, îşi dau la gioale, dar când e vorba de un lucru atât de important nu scoate nimeni o vorbă. Eu cred că toţi sunt bara-bara şi îşi fac interesele indiferent de mama lor de partid. Noi suntem fraieri că acceptăm astfel de nulităţi să-şi facă jocurile pe pielea noastră”.

Chiar aşa, nici un consilier mai vechi sau mai nou nu a încercat să explice în vreun fel ce s-a întâmplat. Dar, cine ştie, poate mai multe explicaţii s-au dat la DNA.

Apropo de ritmul de melc în care înaintează ancheta şi la DNA, un cititor face „o corecţie de viteză”: „De fapt, nu se merge încet sau foarte încet. Viteza este: tot pe loc, tot pe loc, până s-o uita de tot!”.

Noi insistăm ca autorităţile să dea un răspuns. Alegerile, politicienii, prefecţii şi şefii de la DNA vin şi pleacă. Dar pădurile de la malul Dunării ar fi trebuit să rămână pentru totdeauna ale gălăţenilor.

Autorităţile au datoria să spună cine se face vinovat că acest lucru nu s-a întâmplat, altfel, într-o zi, ne vom trezi, vorba cuiva, că ne este furată chiar Dunărea. De altfel, au fost unii pe care i-a dus capul şi la aşa ceva…

Citit 1416 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.