Un coş de fum a provocat un dezastru

Un coş de fum a provocat un dezastru
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Venirea iernii aduce cu sine un specific care, din păcate, anual, provoacă pagube materiale şi pierderi de vieţi omeneşti. Sursele de încălzire incorect gopsodărite şi supravegheate pot cauza incendii grave. O familie din Pechea a rămas fără acoperiş deasupra capului chiar de Ziua Naţională, tocmai din cauza unei sobe neverificate corespunzător.

Un incendiu extrem de violent, care ar fi putut afecta mai multe case din comuna Pechea, a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică. Focul a fost observat puţin după miezul nopţii, când cuprinsese deja tot acoperişul casei, flăcările uriaşe speriindu-i pe cei aflaţi în imobil, dar şi pe vecinii care au dat alarma. Un prim echipaj de pompieri, venit cu autospeciala chiar din Pechea, a fost depăşit de situaţie, solicitând sprijinul unui al doilea mijloc de intervenţie. Acesta a fost urmat, la scurt timp, de o a treia autospecială, plecată de la Galaţi, pompierii muncind nu mai puţin de cinci ore pentru a izola incendiul, pentru a nu se extinde şi la alte case, şi pentru a stinge flăcările. Vâlvătaia a distrus imobilul şi mai tot ce avea în el. "Au ars în incendiu 500 de metri pătraţi de acoperiş de la casă şi anexe, materiale textile şi mobilier din şase camere. Nu au fost înregistrate victime omeneşti. În urma verificărilor, s-a stabilit drept cauză a incendiului un coş de fum defect de la una dintre sobele folosite pentru încălzirea locuinţei", a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Curăţaţi sobele şi coşurile!

Este atenţionarea pe care pompierii gălăţeni le-o adresează tuturor celor care utilizează, în sezonul rece, asfel de mijloace de încălzire. Oamenii trebuie să veridice, să cureţe şi să repare eventualele defecţiuni ale coşurilor întrucât funinginea rezultată prin arderea materialului lemnos şi depusă în interiorul acestora, pe fondul supraîncălzirii sobelor, se poate aprinde şi provoca incendii. Pentru a putea identifica fisurile coşurilor de fum, este indicat ca porţiunea care trece prin pod să fie văruită cu alb, astfel încât orice problemă apărută să poată fi observată imediat şi remediată. Pentru mijloacele de încălzire având drept combustibil gazele naturale se va avea în vedere verificarea şi întreţinerea instalaţiei de gaze naturale (conducte, robinete, arzătoare), înlăturându-se orice posibilitate de producere a scăpărilor de gaze.

Citit 2445 ori Ultima modificare Duminică, 02 Decembrie 2018 18:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.