Ordonanţa Teodorovici, la Guvern

Ordonanţa Teodorovici, la Guvern
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

UPDATE, joi, 20 decembrie 2018 | "Taxa pe lăcomie" şi celelalte măsuri fiscale anunţate de Eugen Teodorovici vor fi adoptate vineri, 21 decembrie 2018, în şedinţa de Guvern, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Se pare că mâine vor adopta. A mai fost nevoie, din câte am înţeles, de câteva reglaje în ceea ce priveşte formulările, iar în rest prevederile rămân aceleaşi. Nu se va întâmpla nimic rău cu Pilonul II de pensii. Au rămas să discute în Guvern măsurile prin care fondurile de pensii să funcţioneze în continuare şi oamenii să aibă posibilitatea să investească acei bani", a declarat Dragnea.

Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ ordonanţei de urgenţă.


Pensiile nu se majorează, iar Pilonul II devine opţional. Principalele modificări din ordonanța anunțată de Teodorovici | Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat, în consultare publică, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care introduce mai multe măsuri ce urmează a fi aplicate de anul viitor. O parte dintre acestea au fost anunţate de Eugen Teodorovici într-o declaraţie publică şi vizează, printre altele, şi Pilonul II de pensii.

Astfel, conform declaraţiilor lui Teodorovici, o persoană participantă la un fond de pensii (administrat privat probabil - n.r.) se poate retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de cinci ani de participare la respectivul fond. În cazul retragerii unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, acestuia i se transferă activele cuvenite, din care se reţine un comision de retragere de doi la sută din active.

După aderare sau repartizare, participanţii sunt obligaţi să contribuie la un fond de pensii şi nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată decât la cererea expresă a acestora.

În plus, comisionul de 0,5 la sută din active va fi modificat în funcţie de performanţa fondului de administrare. De asemenea, fondurile de pensii Pilon II vor putea investi în proiecte public-private.

Pensiile nu se majorează la 1 ianuarie

Proiectul propus de Teodorovici prevede că, începând cu 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menţine la 1.100 de lei şi, începând cu 1 septembrie 2019, se majorează cu 15 la sută, urmând să fie 1.265 de lei. De asemenea, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari se menţine la 640 de lei, urmând să fie majorat, la 1 septembrie 2019, cu 10 la sută, ajungând la 704 lei.

Bugetarii nu vor fi plătiţi pentru orele suplimentare

Prin derogare de la prevederile art. 21 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 2019-2021, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se va compensa numai cu timp liber corespunzător acestora.

Excepţie face personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul penitenciar şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Taxa pe lăcomie

Guvernul doreşte să le impună băncilor o "taxă pe lăcomie", dacă nivelul ROBOR la trei luni şi la şase luni aplicat creditelor este de peste 1,5 la sută. Mai exact, dacă nivelul ROBOR este de 1,5-1,7 sută, băncile vor avea o taxă de 0,2 la sută din active, iar pentru un ROBOR de 1,71-2,5 la sută vor achita 0,4 la sută. La un ROBOR de 2,51-3 la sută, taxa va fi de 0,6 la sută din active, iar la 3,01-3,5 la sută va fi de 0,9 la sută.

Fondul de Dezvoltare şi Investiţii

Proiectul prevede şi înfiinţarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, printr-un cont de disponibil. Acesta va avea anual anumite plafoane şi nu va fi alimentat cu 10 miliarde de lei, aşa cum se anunţa iniţial. Sumele aflate în contul fondului se utilizează pentru finanţarea proiectelor de investiţii ale unităţilor administrativ-teritoriale, în domenii prioritare precum sănătate, educaţie, apă-canalizare, reţea electrică etc.

Taxarea jocurilor de noroc

Începând cu 1 ianuarie 2019, organizatorii de jocuri de noroc au obligaţia de a plăti o taxă anuală reprezentând trei la sută din totalul taxelor de participare încasate în anul precedent, cu excepţia organizatorilor de jocuri de noroc la distanţă sau jocuri de noroc online, care au obligaţia de a plăti o taxă anuală de cinci la sută din totalul taxelor de participare încasate.

Preţul de vânzare a gazelor

În perioada 1.04.2019 - 28.02.2022, producătorii, inclusiv filialele acestora care desfăşoară atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligaţia să vândă cu preţul de 68 lei/MWh cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie internă curentă către furnizori şi clienţi finali eligibili.

Restituirea taxei de poluare pentru autovehicule

Conform propunerii, restituirea sumelor se realizează, în baza deciziilor emise de organul fiscal central competent astfel: pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, în perioada 1 ianuarie 2018 - 30 iunie 2019; pentru timbrul de mediu pentru autovehicule, în perioada 1 septembrie 2018 - 30 iunie 2019.

Sumele rămase de restituit, reprezentând timbru de mediu pentru care au fost emise decizii de soluţionare a cererii de restituire potrivit art. 5 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, până la data de 30 iunie 2019.

Prevederi speciale pentru domeniul construcţiilor

În perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028, inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii, cota contribuţiei de asigurări sociale se reduce cu 3,75 la sută.

Acciza la ţigări

În perioada 1 ianuarie 2019 - 31 martie 2019, acciza specifică pentru ţigarete este de 372,73 lei/1.000 ţigarete.

Fără rapoarte pe hârtie pentru entităţile publice

Începând cu data de 1 august 2019, situaţiile financiare şi celelalte tipuri de rapoarte stabilite pe baza datelor din evidenţa contabilă nu se mai transmit pe suport hârtie către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile subordonate.

19 decembrie 2018

Citit 3957 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Decembrie 2018 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.