Libertatea atât de greu câştigată - Flori şi onoruri militare pentru eroii martiri ai Revoluţiei din 1989
Foto: Ovidiu Amălinei

Libertatea atât de greu câştigată - Flori şi onoruri militare pentru eroii martiri ai Revoluţiei din 1989
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Tot mai puţini sunt cei care, an de an, participă, la Galaţi, la comemorarea eroilor căzuţi pentru libertate în timpul Revoluţiei din decembrie 1989…

E mult, e puţin, 29 de ani au trecut de la dramaticele evenimente care au schimbat cursul istoriei, care au readus România în rândul ţărilor în care cetăţenii au dreptul de a spune „nu”: Nu dictaturii, nu partidului stat, nu libertăţii „pe cartelă”, nu democraţiei „cu porţia”! Pentru asta au murit şi cei 16 gălăţeni în acel decembrie însângerat, pentru asta au murit şi mulţi alţii în alte oraşe ale ţării. Cine îşi mai aduce astăzi aminte de asta? Tot mai puţine coroane de flori sunt depuse, pe 22 decembrie, la Monumentul Eroilor Martiri ai Revoluţiei din Decembrie.

Ceremoniile dedicate cinstirii memoriei celor care s-au jertfit pentru libertatea noastră au fost deschise sâmbătă, 22 decembrie, la monumentul de pe esplanada Palatului Administrativ din Galaţi, cu prezentarea onorului militar şi intonarea Imnului de Stat. Au urmat depuneri de coroane din partea organizaţiilor de revoluţionari, dar şi din partea Prefecturii judeţului Galaţi, a Consiliului Judeţului şi a Primăriei Galaţi. Depuneri de coroane şi o slujbă de pomenire s-au desfăşurat şi la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Cimitirul Eternitatea, ciclul de manifestări dedicat martirilor din Decembrie fiind încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Dincolo, însă, de solemnitatea acestor momente, nu putem să nu remarcăm că, pe măsură ce tot mai puţini sunt cei care îşi aduc aminte de eroii Revoluţiei, tot mai numeroşi sunt cei cu „nostalgii” totalitare, cei care readuc pe scena publică discursurile patriotarde, naţionalist-demagogice, cei care trag la indigo discursurile din perioada ceauşistă şi care şi-ar dori ca democraţia şi statul de drept să devină nişte forme fără fond.

Ieri, vizavi de Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie, pe clădirea Palatului Administrativ, am putut vedea imensele bannere menite să sublinieze importanţa preluării de către România, în  2019, a preşedinţiei Consiliului European. Este şi acesta un moment istoric pentru noi. Apartenenţa României la Uniunea Europeană, aspiraţia spre valorile care definesc spaţiul comunitar sunt şi ele o parte a moştenirii eroilor căzuţi în Revoluţia din 1989. Iar dacă tot mai rar ne mai găsim timp pentru a pune o floare la monumentul eroilor, măcar să nu uităm pentru ce au luptat. Să nu uităm că libertatea a fost atât de greu câştigată.

Citit 2353 ori Ultima modificare Duminică, 23 Decembrie 2018 17:50

4 comentarii

 • postat de Pedro28
  Duminică, 23 Decembrie 2018 20:58
  109.166.135.***
  Daca mai aveam credinta , nu-l omorau astia ca pe un porc de Craciun .. :/ In orice caz , invaluirea mortii cu un voal de aroganta si ignoranta au acoperit un fapt istoric de o importanta universala .. Spalatura pe creier in vremurile alea prin radiouri clandestine , a infiripat in oameni indoiala .. Imi pare rau ca Orwell in 1984 , desi facea propaganda impotriva comunismului , nu a profetit si miscarea lu' Ceausescu de intoarecere impotriva regimului URSS ..
  3
  2
  Raportează
 • postat de Suzi quatro
  Duminică, 23 Decembrie 2018 10:11
  82.137.15.***
  După 29 de Ani cei care aveau atunci 40-50 de ani sunt morți sau trag să moară bucuroși că li s-au MĂRIT PENSILE( CA SĂ SE ÎNMULȚEASCĂ FARMACIILE și numărul morților care votează la Alegeri ) CEI CARE AVEAU 2-3 ANI ACUM SUNT NUMIȚI HOȚII UNIUNII EUROPENE CHIAR DACĂ MUNCESC SI CONTRIBUIE LA DEZVOLTAREA ALTOR ȚĂRI ///SI NU SUNT PUȚINI CAM 5 000 000 DE OAMENI CALIFICAȚI MOCA ȘI CARE SE ÎNMULȚESC MAI MULT DECÂT CEI CARE AU MAI RĂMAS IN ROMANIA SI CARE AU SALARIU MINIM DE 1900 DE LEI TRAMVAI IMPOZABILI LA CARE SAU OPUS SI SINDICATELE SĂ FIE MAI MARI CĂ LE FUGEAU STAPANII Dacă l-am omorât pe Ceaușescu de Crăciun Tovarășii din Democrația de CUMETRIE OLTENEASCA au împrăștiat ZVONUL CA SĂ STĂM LINIȘTIȚI ILIESCU ESTE CONDAMNAT PENTRU SÂNGELE VĂRSAT /// Abureli de doi Euroi nici o grijă STATUL ROMÂN (AIUREA ÎN SCHENGEN) VEGHEAZĂ L A RESPECTARE LEGILOR DEMOCRAȚIEI DE CUMETRIE OLTENEASCA SI A STATULUI DE DREPT ( IN SICRIU) ///SĂ VEDEȚI DREPTATE CE VOR FACE PROCURORII DNA CARE IN89 AVEAU 24 DE ORE DE LA REVOLUȚIE //// VOM MURI(NOI )SI VOM LUPTA ( PENTRU IMBOGATIRE,,EI) TARA O VOM APARĂ ( NOI CA SĂ O FURE EI)
  2
  6
  Raportează
 • postat de Triki Netz
  Sâmbătă, 22 Decembrie 2018 17:38
  82.9.178.***
  Onoare şi glorie memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989! Să nu ne uităm niciodată eroii şi să-i apreciem cum se cuvine!
  2
  10
  Raportează
 • postat de ADYtza
  Sâmbătă, 22 Decembrie 2018 14:22
  86.124.203.***
  Da chiar ,oare ce am pierdut si ce am castigat ? De munca si salarii aveau toti ,acum nu prea ,deci bani aveam dar nu prea aveam pe ce-i cheltui ,acum avem pe ce-i cheltui dar nu avem bani. Curentul se oprea atunci ,poate-ti ardea o lampa la tv ,un pl500 de 5 lei , acum i-ti arde plasma ,combina frigorifica ,de mii de lei ,hoti care faceau gainarii erau si sunt si acum ,dar mai nou avem marii bosi care stiu sa fure calumea nu vrajeli si nici nu-i prinde nimeni .Si sunt multe dar numai de aici ,oare ce am pierdut si ce am castigat?
  4
  5
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.