Şoferii drogaţi, dovediţi numai la proba sângelui

Şoferii drogaţi, dovediţi numai la proba sângelui
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

DrugTest 5000 Drager, aparatul care permite testarea pe loc a şoferilor bănuiţi că au consumat subsanţe stupefiante, nu a ajuns la Galaţi, pentru ca poliţiştii să poată proba pe loc dacă un conducător auto a "fumat" sau a "tras" ceva interzis. Singura şi cea mai sigură modalitate de a-i dovedi pe cei care s-au urcat ameţiţi la volan rămâne clasicul test de sânge.

Dotarea poliţiei cu echipamente performante pentru a-i verifica pe loc pe şoferii care pun traficul în pericol nu ţine pasul cu tendinţa, tot mai accentuată, a multor teribilişti de a se urca la volan sub influenţa substanţelor psihoactive, în detrimentul alcoolului.

Dacă acesta din urmă poate fi uşor intuit prin miros şi dovedit cu clasicul etilotest, nu la fel se pune problema în cazul consumului de droguri, cel puţin la Galaţi. De câţiva ani, în dotarea Poliţiei Române a intrat echipamentul DrugTest 5000 Drager, un kit care permite, printr-o simplă testare a salivei şoferului, verificarea consumului şi a tipului de substanţă înghiţită sau inhalată, şi al cărut preţ ajunge, potrivit site-urilor de specialitate, la aproape 20.000 de lei bucata. Amfetamina, benzodiazepina, delta-9-tetrahidrocanabinolul (THC), cocaina, metamfetamina, opiaceele, metadona şi ketamina sunt cele opt droguri care pot fi depistate de aparat, acestea fiind de altfel şi cele mai consumate la noi, inclusiv de şoferii inconştienţi.

Noi nu avem un astfel de aparat, afimă surse din cadrul Poliţiei Galaţi, singura procedură de urmat în cazul în care în faţa agentului de la Circulaţie ajunge un şofer "turmentat" de altceva decât de alcool fiind recoltarea de probe biologice.

Consumul se iartă, refuzul, nu

Aici se termină veştile bune pentru "curajoşii" care dau semne evidente că s-au drogat, deoarece şi refuzul şi dovedirea prezenţei drogului în organism se pedepsesc, comparabil cu simplul consum. În cazul în care acesta refuză, pe baza constatărilor medicale şi cu martori, i se face dosar penal pentru refuz de recoltare a probelor biologice. Pedeapsa legală: de la 1 la 5 ani închisoare, la fel ca şi pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe psihoactive.

Cocaină şi cannabis, cocktail periculos

În timp ce Galaţiul merge, de nevoie, doar pe variantele clasice de a dovedi drogaţii din trafic, în Capitală se folosesc dispozitivele de testare în stradă, la fel ca şi la Cluj. Recent, şi Poliţia Iaşi a anunţat că a solicitat un astfel de dispozitiv. Numai în ultima lună, potrivit datelor furnizate de Biroul de Presă al Poliţiei Române, echipajele de la Brigada Autostrăzi şi Misiuni Speciale au depistat în trafic 17 şoferi care consumaseră droguri. 12 dintre ei, cannabis, unul dintre drogurile cele mai răspândite şi consumate în România. Printre constatările agenţilor care au un astfel de aparat s-au numărat inclusiv şoferi care consumaseră nu una, ci două substanţe, respectiv cocaină şi cannabis, după cum a indicat dispozitivul cu care au fost testaţi. Într-unul din cazuri, şoferul provocase un accident şi chiar fugise de la locul faptei, sperând că nu va fi dovedit.

Citit 2660 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2019 19:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.