Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
1 comentariu

În dimineaţa zilei de 18 martie 2019, la Observatorul Astronomic, din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi, s-a observat ocultaţia unei stele de către planetoidul (38628) Huya. Ocultaţia este eclipsarea ("dispariţia") temporară a unui astru datorată interpunerii între el şi un observator de pe Pământ a unui alt corp ceresc. În acest caz obiectul trans-neptunian Huya a eclipsat steaua cu numele de catalog TYC5061-513-1.
Ocultaţia a fost observată de la Galaţi în acelaşi timp cu două telescoape de către echipa formată din Ovidiu Tercu şi Andrei-Marian Stoian. Ocultaţiile sunt un fenomen relativ frecvent, însă cele care pot fi observate cu echipamentele actuale dintr-o anumită regiune sunt rare (una la intervale de câţiva ani). Pentru a planifica o astfel de observaţie sunt necesare o cunoaştere foarte bună a orbitei asteroidului şi a poziţiei stelei, Înregistrarea acestui fenomen folosind o cameră de luat imagini şi un ceas sincronizat oferă informaţii extrem de valoroase legate de dimensiunea, forma şi poziţia relativă a acestui obiect. Obiectul trans-neptunian (38628) Huya are o orbită situată majoritar dincolo de orbita lui Neptun şi face parte din clasa obiectelor trans-neptuniene. Pe baza modului în care acesta reflectă lumina Soarelui şi a emisie termice s-a putut estima diametrul său la o valoare de 450 km. Unsprezece observatori, răspândiţi pe toată jumătatea estică a României (de unde fenomenul a putut fi observat) au raportat date atent obţinute. Măsurătorile fiecăruia sunt corelate cu locaţia. Fiecare observaţie înseamnă o proiecţie peste forma asteroidului, astfel că determinarea acesteia şi a dimensiunii obiectului sunt primul rezultat. Această campanie a fost propusă la nivel internaţional de echipa de astronomi din Granada (Spania): Dr. Pablo Santos Sanz, Dr. José Luis Ortiz şi Dr. René Duffard, coordonatorul la nivel naţional fiind Dr. Marcel Popescu un tânăr astronom român. Printre observatorii din România care au raportat date se numără: Ciprian Vîntdevară (Bârlad), Cristian Dănescu (Păuleşti/Prahova), Daniel Berteşteanu (Traian/Ialomiţa), Lucian Curelaru (Braşov), Lucian Hudin (Cluj), Radu Anghel (Bacău), Radu Gherase (Vălenii de Munte), Raul Truţă (Bistriţa), Vlad Dumitrescu (Fundulea/Călăraşi) şi Vlad Turcu (Cluj).

Citit 1056 ori Ultima modificare Duminică, 24 Martie 2019 21:46

1 comentariu

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro