Gălățeni și oaspeții lor, la pește pe Faleză
Foto: Teodora Miron

Gălățeni și oaspeții lor, la pește pe Faleză
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Festival cu scrumbie scumpă, sute de kilograme de ciorbă, peşte de diferite feluri, dar şi pastramă, sarmale şi mici. Asta au găsit, duminică, cei care au venit la Festivalul Scrumbiei, festival ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie.

Spre deosebire de anii trecuţi, Festivalul Scrumbiei de anul acesta a fost mult mai sărac în oferte. Asta pentru că un singur comerciant a încins grătarele pentru a prăji peşte sau alte preparate specifice unei zile de sărbătoare. În lipsa concurenţei, preţurile au fost pe măsură. Asta însă nu i-a ţinut departe pe gălăţenii dornici de a mânca o scrumbie pe malul Dunării.
În aşteptarea ciorbelor, gălăţenii au cumpărat, pe post de aperitiv, preparate din peşte. «Am cumpărat nişte hamsii. Îmi aduc aminte de mare. Scrumbia este cam scumpă, aşa că mâncăm acasă », ne-a mărturisit un gălăţean.
Scumpă sau nu, scrumbia a atras destul de mulţi doritori. "Am pregătit 500 de kilograme de scrumbie. O facem pe grătar, aşa iese cel mai bine. Am pregătit şi alte bunătăţi, precum saramura, crap pe grătar, păstrăv", ne-a spus Marinela Pisică, unul dintre bucătari.

Bucătar din Târgovişte, degustători din toată ţara

Chiar dacă evenimentul se numeşte “Festivalul Scrumbiei”, vedeta zilei a fost ciorba. Mai ales că Valentin Pisică, bucătar şef, venit de la Târgovişte, a  pregătit două ceaune cu o delicioasa ciorbă de storceag şi cu borş de peşte. "Am pregătit un ceaun de 500 de kilograme de ciorbă de storceag. Este regina ciorbelor pentru că are ca ingredient principal peşte din specia sturionului. De asemenea, avem şi un ceaun de 400 de litri cu borş de peşte, unde am folosit diferite specii de peşte, legume şi leuştean proaspăt", ne-a mărturisit chef Valentin Pisică.
Mirosul îmbietor de ciorbă a atras însă repede foarte mulţi cumpărători, unii veniţi chiar şi de la 400 de kilometri distanţă. "Am venit de la Dâmboviţa, special pentru festival. Am venit să mâncăm, pentru prima oară, ciorbă de storceag. Este foarte gustoasă şi chiar a meritat şi drumul, şi aşteptarea", ne-a spus unul dintre cumpărători.
"Suntem din Focşani şi am venit pentru ciorba de storceag. Este minunată”, ne-a mai spus şi o doamnă care a stat minute bune la coadă pentru a-şi cumpăra o porţie. 
Una peste alta, cu oferte puţine şi preţuri destul de ridicate, festivalul scrumbiei a atras şi în acest an sute de oameni pe faleza Dunării. Vremea frumoasă a fost şi ea un ingredient foarte important în reuşita festivalului.

Citit 3651 ori Ultima modificare Duminică, 21 Aprilie 2019 17:50

5 comentarii

 • postat de Eu
  Luni, 22 Aprilie 2019 13:49
  81.12.239.***
  Ciorba de peste, storceag, facuta de un bucatar din Targoviste!!!!
  De ce nu a venit cu pestele prins in raul Ialomita???
  Peste prins, probabil, in Delta, Tulcea, bucatar din Targoviste si ciorba facuta in Galati!!! :))
  0
  2
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Luni, 22 Aprilie 2019 10:43
  86.34.187.***
  Tuturor care au servit bunatatile culinare,ar trebui sa vi se dea si o matura si un faras sa, va strangeti resturile aruncate pe jos probabil cum faceti si acasa la dumneavoastra. Sa va fie de bine.
  0
  14
  Raportează
 • postat de Galatean
  Luni, 22 Aprilie 2019 06:25
  5.13.217.***
  Sa vii sa vinzi pantofi si sutiene de ziua scrumbiei , ,asta e ceva iesit din comun .
  0
  12
  Raportează
 • postat de Plus
  Duminică, 21 Aprilie 2019 21:35
  89.137.137.***
  Foarte scumpa scrumbia! 15 lei 100 grame si daca avea 300 va dati seama. Se speculeaza mereu! Trebuia sa fie ieftina sa manance toata lumea! kiligramul de baclavale cu visine era 60 lei. Enorm! Cel mai bine a fost ca a venit trupa mandinga si solista a facut show. Frumoasa si exotica! Lumea manca porumb dar si pop corn care acum e 5 lei cosul mic. Pana cand si floricelele sunt cat un litru de combustibil. Jale mare! Lumea saraca doar se uita si saliva. Pe vremea altuia toti aveau de mancare mai putin in perioada de trista amintire!
  1
  20
  Raportează
 • postat de Akbar
  Duminică, 21 Aprilie 2019 19:55
  188.24.216.***
  Ce legatura este intre un director din Primaria Galati si firma organizatoare din Barlad ? Intreb pentru un prieten !
  2
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.