Peste o sută de gălăţeni, muşcaţi de căpuşe

Peste o sută de gălăţeni, muşcaţi de căpuşe
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În ultimele două luni, numărul oficial al gălăţenilor atacaţi de insectele care îşi fac veacul în locurile cu multă vegetaţie a depăşit o sută. Autorităţile sanitare susţin că au avertizat deja primăriile să facă dezinsecţie şi le recomandă ghinioniştilor muşcaţi să nu se trateze singuri, deoarece există riscul să se îmbolnăvească grav.

Cifrele oficiale înregistrate la camerele de gardă ale spitalelor şi raportate Direcţiei de Sănătate Publică indică faptul că 118 gălăţeni au fost muşcaţi de căpuşe de la 1 aprilie şi până în prezent, numărul acestora fiind în scădere faţă de cifrele înregsitrate în anii trecuţi, când numărul pacienţilor ajunşi de la iarbă verde la spital depăşea lejer 200. Cei mai mulţi pacienţi muşcaţi au ajuns la medic în intervalul 1-15 mai.

Cu toate acestea, susţin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, atacul insectelor constituie o problemă în zonele cu vegetaţie abundentă, mai ales că în oraş, la momentul actual, starea spaţiilor verzi în majoritatea zonelor este critică. "Noi le-am recomandat primăriilor încă de la jumătatea lunii aprilie să facă dezinsecţie în scopul stârpirii insectelor, înclusiv a căpuşelor", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Specialiştii le recomandă celor care au ghinionul să fie muşcaţi de căpuşe să nu şi le extragă singuri, ci să meargă la medic, cel mai bine la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase, pentru extragere şi tratament profilactic. În cazul în care insecta nu este scoasă cum trebuie, există riscul infectării şi al îmbolnăvirii grave. Din fericire, până la acest moment, în Galaţi, nu a fost înregistrat niciun caz de boală Lyme, afecţiune ce poate fi declanşată de muşcătura de căpuşă.

Cum ţinem căpuşele departe

Pentru a evita să deveniţi ţinta căpuşelor, când mergeţi la pădure sau în alt loc cu vegetaţie abundentă, nu vă aşezaţi direct pe iarbă. Preferabil, dacă afară nu este foarte cald, purtaţi haine cu mâneci lungi şi deschise la culoare, pentru a observa mai uşor insectele. Încercaţi să băgaţi pantalonii în şosete pentru a împiedica pătrunderea căpuşelor pe sub haine. De asemenea, evitaţi să purtaţi papuci, şi folosiţi spray-uri protectoare, care se aplică pe piele, împotriva insectelor. Astfel de produse se găsesc în farmacii.

Citit 2427 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Mai 2019 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.