Gălăţenii sunt chemaţi să doneze sânge

Gălăţenii sunt chemaţi să doneze sânge
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Centrul Regional de Transfuzii Sangvine (CRTS) Galaţi îi îndeamnă pe gălăţeni să doneze sânge pentru a acoperi nevoile medicale ale semenilor aflaţi în stare gravă, în spitalele din judeţ. Donarea de sânge nu este dureroasă şi nici dăunătoare pentru organism. Din contră, acest act este asociat cu o serie de beneficii importante pentru sănătatea donatorului. Din sângele prelevat de la o singură persoană pot fi salvate chiar şi trei vieţi.

Numărul gălăţenilor care vin zilnic să doneze sânge la CRTS Galaţi variază între 40 şi 60 de persoane. Cu toate acestea, sunt şi zile în care numărul donatorilor scade sub 40, ceea ce face dificilă spre imposibilă acoperirea cererilor venite din spitale. Astfel, conducerea centrului îi cheamă pe gălăţeni să doneze sânge în număr cât mai mare, pentru salvarea de vieţi. "Numărul donatorilor este fluctuant de la o zi la alta. În momentul în care într-o zi avem sub 40 de donatori, deja lucrurile încep să se complice, deoarece cu greu putem onora cererile spitalelor. Avem nevoie de toate grupele de sânge. În perioada aceasta este un deficit de grupa A pozitiv. Căutaţi sunt însă şi donatorii cu Rh negativ, indiferent de grupă", a precizat, pentru "Viaţa liberă", Camelia Stoichicescu, directoarea CRTS Galaţi.

Ce puteţi mânca înainte de a merge să donaţi

O persoană poate deveni donatoare de sânge în condiţiile în care îndeplineşte o serie de criterii care sunt verificate în momentul în care se prezintă la centru. Prima condiţie obligatorie este vârsta minimă de 18 ani. Există recomandarea ca prima donare să se facă cât mai aproape de această vârstă. Un al doilea criteriu se referă la greutatea persoanei care donează: aceasta trebuie să aibă în jur de 60 de kilograme, dar bineînţeles că greutatea se corelează cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată. La o şedinţă de donare se recoltează aproximativ 450 de mililitri de sânge.

Dimineaţă, înainte de a dona, puteţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumaţi.

CRTS Galaţi este situat la câteva sute de metri de strada Brăilei, pe strada Ciprian Porumbescu, în apropierea Parcului Viva. Recoltarea de sânge se face de luni până vineri, între orele 8,00 şi 12,00. După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă.

Citit 14836 ori Ultima modificare Luni, 22 Iulie 2019 11:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.