Oamenii nu mai cresc porci, de frica pestei
Foto: Teodora Miron

Oamenii nu mai cresc porci, de frica pestei
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pesta porcină africană loveşte din nou în judeţul Galaţi. De data aceasta au fost confirmate, în acelaşi timp, trei focare, în trei localităţi diferite, semn că virusul a început să se răspândească, în ciuda faptului că s-a sperat că a dispărut de pe meleagurile noastre. Focarele de pestă porcină africană au fost confirmate în localităţile Independenţa, Şerbeştii Vechi (Şendreni) şi Frumuşiţa.

Imediat ce s-a primit confirmarea, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit şi au fost dispuse primele măsuri, respectiv uciderea tuturor suinelor din exploataţiile respective. "Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit marţi seară pentru a aproba Planurile de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană ca urmare a focarelor identificate în exploataţii de la marginea localităţilor Independenţa, Şerbeştii Vechi (Şendreni) şi Frumuşiţa. S-a decis, astfel, uciderea suinelor din aceste exploataţii (Independenţa - 47, din care 14 tineret; Şerbeştii Vechi - 3; Frumuşiţa - 7) şi plasarea gospodăriilor sub supraveghere oficială, ceea ce presupune: interzicerea mişcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploataţiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploataţii, interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte sau materiale, astfel încât să se minimizeze riscul propagării peste porcine africane", se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Galaţi.

Astfel, de la primele ore ale dimineţii, specialiştii au mers în cele trei localităţi pentru a ucide animalele. Leşurile au fost apoi îngropate la marginea localităţilor, în gropi special amenajate, peste care s-a turnat dezinfectant.

Dacă la Independenţa virusul a fost confirmat la marginea localităţii, la o fermă, la Şerbeştii Vechi porcii bolnavi se aflau în gospodăria unui localnic. "Primul porc mi-a murit luni. Am anunţat imediat Direcţia Sanitar Veterinară şi au venit să ia probe. Eu încă aştept buletinul de analize. Mai am încă trei porci în curte. Acum probabil mi-i vor ucide", ne-a mărturisit, cu lacrimi în ochi, Ginel Pucioroagă, proprietarul animalelor.

Se pare că bărbatul era unul dintre puţinii localnici care a riscat să mai crească porci. "De frica virusului, nu mai creşte nimeni porci în sat. Mai bine mergem la magazin şi cumpărăm câteva kilograme de carne, măcar aşa ştim că sursa este sigură. Nu mai merită să cheltui bani pe mâncare şi apoi să afli că trebuie să îi ucidă şi să îi arunce", ne-a spus o localnică.

Părerea femeii este împărtăşită de cam toată lumea, în sat fiind crescute, preponderent, păsări.

Inspectorii sanitar veterinari au făcut dezinfecţie în fiecare gospodărie în care s-au aflat porci bolnavi şi urmează să facă şi o anchetă, în urma căreia să stabilească cum au ajuns suinele bolnave în judeţul nostru.

Citit 3131 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2019 01:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.