Romportmet se pregăteşte de integrarea în Liberty

Romportmet se pregăteşte de integrarea în Liberty
Cumpărat la „pachet” cu combinatul siderurgic
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Portul mineralier Romportmet, cumpărat „la pachet” cu combinatul siderurgic de la Galaţi, în cadrul tranzacţiei perfectate între ArcelorMittal şi Liberty House, a intrat şi el într-un proces de evaluare a activităţii şi a situaţiei economice, în vederea identificării unor noi direcţii de modernizare sau oportunităţi de dezvoltare. Activitatea Romportmet va rămâne în continuare centrată pe deservirea combinatului siderurgic, însă nu este exclusă o diversificare a activităţii, a declarat pentru „Viaţa liberă” directorul combinatului siderurgic, Bogdan Grecu.

Evoluţia Romportmet este esenţială nu numai pentru combinatul siderurgic, ci pentru întreaga activitate portuară de la Galaţi. Portul mineralier este, de altfel, portul cu ponderea cea mai mare a traficului de mărfuri dintre toate porturile dunărene gestionate de Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galaţi. Mai exact, traficul total de mărfuri prin porturile din Galaţi, Brăila şi Tulcea a fost, anul trecut, de 8,43 milioane de tone marfă, din care nu mai puţin de 3,56 milioane de tone marfă au tranzitat prin Portul Mineralier - Romportmet!

După cum v-am relatat în paginile ziarului nostru, după perfectarea afacerii dintre ArcelorMittal şi Liberty House, combinatul siderurgic, dar şi unităţile adiacente, au intrat de la începutul lunii iulie într-un proces de evaluare estimat a dura în jur de 100 de zile, la capătul căruia urmează să fie anunţată viitoarea strategie de dezvoltare. Însă, în ceea ce priveşte Romportmet, sunt deja în curs de realizare o serie de investiţii importante.

„Chiar acum suntem în curs cu o investiţie, o macara de mare capacitate, mult mai performantă, o investiţie de 3 milioane de euro, care se va finaliza în cursul verii. De asemenea, avem anul acesta în plan fonduri suplimentare pentru reparaţia şi stabilizarea fluxurilor de descărcare din port către combinat. Sunt prevăzute şi reparaţii majore la culbutoare (elemente ale sistemului de distribuţie - n.r.) pentru aprovizionare cu materii prime pe calea ferată”, a explicat directorul general al combinatului siderurgic Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.

În ceea ce priveşte o eventuală diversificare a gamei de mărfuri care tranzitează Romportmet, nu este exclus ca în viitor să apară şi astfel de oportunităţi.

„Ştiu că grupul Liberty, în fiecare ţară în care a activat, a preluat întreprinderi din mai multe domenii. Deci nu excludem o astfel de posibilitate, o să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare. În schimb, e bine de ştiut că, în ceea ce priveşte produsele tranzitate, noi nu livrăm numai produse din oţel, ci şi zgură granulată sau agregate concasate, care sunt produse secundare, dar care sunt produse de înaltă calitate pe care le livrăm clienţilor din jur”, a precizat Bogdan Grecu.

Romportmet are o capacitate de operare de 20 milioane de tone, prin urmare există un potenţial semnificativ de dezvoltare, condiţia fiind, totuşi, de modernizare a unor dane şi atragerea unor noi fluxuri de mărfuri.

În ultimii ani, cifra de afaceri anuală a Romportmet a oscilat în jurul valorii de 30 milioane de lei. În 20018, conform datelor Ministerului Finanţelor, portul mineralier a obţinut un profit net de 436.701 lei şi a avut un număr mediu de 145 de salariaţi. Profitul de anul trecut a fost sub valoarea celui din 2017 (1,06 milioane de lei), dar a fost comparabil cu cel obţinut în 2016 (423.777 lei), respectiv, 2015 (417.957 lei).

Citit 4353 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2019 01:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.