Moscovici e din Brăila

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un bas-bariton la Tel-Aviv: Un nume românesc se găseşte în distribuţia unui spectacolul prezentat în premieră mondială la Opera din Tel Aviv: bas-baritonul român Sorin Semilian.

Artistul, născut în România, este solist al operei din Tel-Aviv. În acest spectacol, Sorin Semilian este „Ofiţerul de imigrări” din opera „Copilul visează”, compusă de Gil Shohat după piesa omonimă a lui Hanoch Levin, una din cele mai importante piese de teatru ale culturii israeliene.

* Serge Moscovici, laureat al premiului Nonino pentru literatură în 2010: Psihologul francez de origine română, Serge Moscovici, şi scriitorul german, Siegfried Lenz, sunt laureaţii pe anul acesta ai premiului italian de literatură Nonino, în valoare de 8000 de euro, ce va fi înmânat celor doi pe 30 ianuarie, într-o ceremonie care va avea loc într-o localitate din nordul Italiei, în apropiere de Udine.

Serge Moscovici, iniţiatorul teoriei reprezentărilor sociale, s-a născut la 14 iunie 1925 în România, la Brăila, dar a părăsit ţara natală când avea 22 de ani. Destinul şi l-a împlinit în Franţa şi SUA.

Pe lista publicaţiilor sale se găsesc 15 cărţi, 18 volume în colaborare şi peste o sută de articole şi capitole în volume colective. Din 1979, este director al Laboratorului European de Psihologie Socială.

Serge Moscovici este tatăl lui Pierre Moscovici, fost ambasador francez la Bucureşti şi raportor pentru România al Parlamentului European.

Premiul italian „Nonino” ajuns la cea de-a 35-a ediţie a devenit un reper în lumea internaţională a culturii şi ştiinţei. Juriul este alcătuit din nume de referinţă.

Preşedintele ediţiei din acest an a fost V.S. Naipaul, câştigătorul premiului Nobel pentru literatură în 2001. Din comisie a făcut parte şi scriitorul de origine română Norman Manea.

În fiecare an sunt patru câştigători ai acestui premiu. Anul acesta juriul i-a ales pe fizicianul francez Jean Jouezel, scriitorul german Siegfried Lenz, psihologul şi antropologul român Serge Moscovici şi Corul "Manos Blancas" din Venezuela.

* Olimpiadă de religie în Canada: Departamentul Educaţiei Religioase din Canada, cu binecuvântarea IPS Nathaniel, Întâistătătorul Episcopiei Ortodoxe Române în America, organizează „Olimpiada de Religie”, pentru copiii între 7 şi 14 ani, olimpiadă la care participă şi copii de la biserica ortodoxă română „Sf. Treime" din New Westminster.

* Revelionul întârziaţilor în State: Parohia ortodoxă română „Învierea Domnului" din localitatea americană Hayward va organiza sâmbătă, 23 ianuarie, în sala Casei Române din localitate, un Revelion al întârziaţilor, între orele 19:00 şi 24:00.

Meniul va cuprinde preparate culinare româneşti, pregătite de membrii bisericii, iar de partea muzicala se va ocupa DJ Radu Dumitru.

Citit 710 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.