UPDATE | Cercetarea disciplinară a poliţiştilor, suspendată, pe timpul anchetei penale

UPDATE | Cercetarea disciplinară a poliţiştilor, suspendată, pe timpul anchetei penale
Fetei ignorate de polițiști i-a fost pusă viața în pericol. Cocluziile raportului de expertiză medico-legală
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

UPDATE, luni, 20 august 2019 | Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi a decis suspendarea cercetării disciplinare faţă de cei doi poliţişti implicaţi în cazul fetei de 14 ani găsită de gălăţeni, plină de sânge, pe stradă. Decizi a fost luată după ce pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost înregistrat un dosar penal care îi vizează pe cei doi agenţi.

„La data de 6 august a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi a fost sesizat printr-un denunţ făcut de Asociaţia Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, de către cei doi agenţi de poliţie, cercetaţi disciplinar pentru modul în care au acţionat în speţa cu minora, de 14 ani”, ne-a declarat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi anunţase încă de luni că pe rolul unităţii a  fost înregistrată această plângere penală. „Pe rolul acestui parchet, la data de 7 august, a fost înregistrat un nou dosar privind denunţul unei persoane juridice, ONG, cu privire la vătămările suferite de victimă şi cu privire la activitatea celor doi agenţi de poliţie care au fost sesizaţi de public cu privire la aceste vătămări. Astfel, în cauză se va efectua urmărirea penală in rem, la acest moment, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu", a declarat, luni, procurorul Traian Laurenţiu Iancu, purtătorul de cuvânt de la parchet.

Aşadar, pe timpul anchetei penale, cercetarea disciplinară de la nivelul IPJ Galaţi este suspendată. „Având în vedere acest fapt, conform art. 60 alin. (2)/Legea 360/2002 privind Statutul Poliţistului, raportat la art. 16 alin. (1) din Hotărârea Nr. 725/2015, cercetarea disciplinară a celor doi agenţi de poliţie se suspendă de la data sesizării organelor de urmărire penală, până la data soluţionării definitive a cauzei”, a conchis Gabriela Costin.

Până la finalul anchetei penale şi, eventual, până când va fi terminată şi cercetarea disciplinară, cei doi agenţi sunt puşi la dispoziţia unităţii şi, după cum au spus, încă de pe 4 august, reprezentanţii IPJ, nu vor avea voie să mai folosească autospeciala de poliţie.


Noi acuzaţii în cazul fetei de 14 ani ignorată de poliţişti, în ciuda faptului că era plină de sânge. Asta după ce procurorii au intrat în posesia raportului de expertiză medico-legală, care arată că viaţa minorei a fost pusă în pericol. Mai mult, deşi Inspectoratul Judeţean de Poliţie nu a finalizat ancheta disciplinară, o organizaţie non-profit a depus plângere penală împotriva celor doi agenţi de poliţie care au lăsat-o pe fată în stradă, plină de sânge, în timp cei ei stăteau în autospeciala de serviciu.

La două săptămâni după mediatizarea cazului, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi au intrat în posesia raportului de expertiză medico-legală, raport întocmit după consultul făcut fetei. Conform documentului, citat de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, viaţa minorei a fost pusă în pericol. „Organele de urmărire penală au intrat în posesia raportului de expertiză medico-legală privind leziunile suferite de persoana vătămată în seara zilei de 3 august 2019. Conform constatărilor şi concluziilor medico-legale formulate, persoana vătămată nu a prezentat urme de violenţă pe corp, însă aceasta a suferit o leziune a aparatului reproducător care a necesitat pentru vindecare 12 – 14 zile de îngrijiri medicale. Totodată, leziunea în cauză, prin hemoragia acută consecutivă, a pus în primejdie viaţa victimei. În continuare, organele de urmărire penală vor proceda la efectuarea urmăririi penale pentru toate faptele care rezultă din probele administrate până la epuizarea probatoriului şi aflarea adevărului”, ne-a declarat procurorul Traian Laurenţiu Iancu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Aşadar, medicii legişti au stabilit că fata nu a fost violată, dar că s-a ales cu o leziune ce îi putea lua viaţa dacă ar mai fi stat pe stradă şi nu ar fi ajuns la spital. Tocmai de aceea, anchetatorii au adăugat o nouă infracţiune în dosar, respectiv vătămarea corporală din culpă. „La acest moment nu sunt probe din care să rezulte o suspiciune rezonabilă că a fost săvârşită o infracţiune de viol. În cauză, procurorul, împreună cu organele de cercetare penală vor dispune o extindere a cercetărilor şi faţă de infracţiunea de vătămare corporală din culpă, aşa cum rezultă din raportul de expertiză medico-legală”, a completat Traian Iancu.

Plângere penală, anchetă in rem 

Conform sursei citate, procurorii vor mai face încă o anchetă legată de acest caz, însă de data aceasta pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Deşi acum ancheta este faţă de faptă şi nu faţă de vreo persoană, vizaţi sunt cei doi agenţi de poliţie de la Secţia 1. „Pe rolul acestui parchet, la data de 7 august, a fost înregistrat un nou dosar privind denunţul unei persoane juridice, ONG, cu privire la vătămările suferite de victimă şi cu privire la activitatea celor doi agenţi de poliţie care au fost sesizaţi de public cu privire la aceste vătămări. Astfel, în cauză se va efectua urmărirea penală in rem, la acest moment, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu", a conchis purtătorul de cuvânt de la parchet.

Aşadar, cei doi agenţi vor da socoteală şi la parchet, nu doar în faţa şefilor de la IPJ, unde este încă în desfăşurare cercetarea disciplinară.

Consiliere pentru ambii minori

Între timp, minora implicată în acest caz s-a întors în casa de tip familial unde locuia şi primeşte ajutor psihologic, ajutor de care beneficiază şi băiatul cu care a întreţinut relaţia sexuală. "Fata a fost externată din spital şi este în casa în care a locuit şi s-a bucurat de revederea cu fraţii ei. Starea ei de sănătate este atent monitorizată, dar evoluează foarte bine. Beneficiază de servicii de consiliere psihologică, la fel şi ceilalţi copii din casă. Băiatul beneficiază şi el de consiliere psihologică, familia colaborează în sensul prezenţei lui la aceste şedinţe. Sunt deschişi pentru a primi informaţii şi a primi suportul de care au şi ei nevoie în acest moment“, ne-a explicat Tania Calcan, purtător de cuvânt al Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.

Citit 3911 ori Ultima modificare Miercuri, 21 August 2019 15:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.