Galaţiul, la uriaşul târg de carte de la Beijing

Galaţiul, la uriaşul târg de carte de la Beijing
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Beijing International Book Fair Cites: peste 360.000 de vizitatori, peste 2.600 de autori expuşi într-un spaţiu uriaş, de 106.800 metri pătraţi!

Poetul gălăţean Corneliu Antoniu, preşedintele Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, a... zburat. Scriitorul, editor al revistei de cultură "Antares" şi director al Festivalului internaţional de literatură care poartă acelaşi nume, a fost invitat să participe, între 21 şi 25 august, la cea de-a XVII‑a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing, unde România a fost ţara invitată de onoare şi a etalat peste 600 de titluri. Delegaţia României i-a avut în frunte pe criticul de artă Irina Cajal Marin, subsecretar de stat la Ministerul Culturii, şi pe Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.

Au zburat peste "Acoperişul lumii" numeroşi scriitori români, precum gălăţeanul Corneliu Antoniu - chiar în deschidere, a susţinut o conferinţă despre scriitorii gălăţeni şi brăileni, alături de operele lor, pe care ne-am bucura să o citim şi în paginile revistei. Au fost prezenţi la Târg, printre alţii, şi apreciaţi scriitori precum Aura Christi, prezenţă familiară gălăţenilor, Varujan Vosganian, de asemenea prezent la noi cu lansări de carte, Horia Gârbea, Dinu Flămând, Adrian Alui Gheorghe, Daniel Cristea‑Enache, Marius Chelaru, Cosmin Perţa, Teodor Hossu Longin, Dan Tomozei, Florina Ilis, alături de editori, artişti plastici, actori, jurnalişti, universitari.

S-au remarcat, pentru buna organizare, Constantin Lupeanu, scriitor, traducător, sinolog şi diplomat, director al ICR Beijing, singurul centru cultural românesc din uriaşa Asie, şi echipa sa implicată în acest mare eveniment internaţional. Este de menţioat şi că, de la precedenta ediţie a Târgului, ICR a desfăşurat la Beijindg nu mai puţin de 50 de evenimente culturale!

Cu această ocazie, evenimentul, deschis la Diaoyutai State Guesthouse, a marcat aniversarea a şapte decenii de relaţii diplomatice româno‑chineze.

Premiul pentru Contribuţia Specială adusă Cărţii în China - "China Book Special Contribution" i-a fost acordat unui scriitor, traducător şi jurnalist român, Ioan Budura.

La deschiderea standului nostru au fost prezenţi Zhang Jichen, preşedintele China National Publication Import and Export Coooperation, şi Mirel Taloş, preşedintele interimar al Institutului Cultural Român. A fost cântată muzică românească, iar expoziţia maestrului Corneliu Baba, artist prezent cu lucrări şi pe simezele Muzeului de Artă Vizuală Galaţi, l-a făcut pe vicepreşedintele şi secretarul general al Uniunii Artiştilor Plastici din China, Xu Li, critic de artă, să se recunoască "tulburat" în faţa operei artistului, care nu s-a lăsat influenţat de pictorii sovietici, vorbind despre "influenţa perpetuă" a pictorului român asupra artei chineze moderne.

Corneliu Antoniu, premiat pentru poezie la Târgu-Mureş

Poetul gălăţean Corneliu Antoniu a fost sunat când se întorcea din China literară şi a aflat că trebuie să se urce imediat în maşină şi să pornească din nou la drum, de data aceasta la Târgu-Mureş: tocmai i se acorda Premiul de Excelenţă pentru poezie, la Gala premiilor culturale şi filosofice, unul dintre cele numai două premii pentru poezie, alături de două premii pentru proză şi câte un premiu pentru eseu, filozofie, traducere şi editare. Spre deosebire de alte astfel de gale, premiul mureşean a avut şi o valoare consistentă în bani.

La colocviul despre soarta revistelor de cultură, gălăţeanul a susţinut tema "Provincia magna - literatura pentru toţi", amintind astfel de titlul volumului semnat de criticul brăilean Viorel Coman, carte premiată de Uniunea Scriitorilor din România (USR).

Gala a avut loc în cadrul Colocviilor revistelor de cultură şi de ştiinţe umaniste, aflate acum la cea de-a VI-a ediţie, care s-au desfăşurat între 5 şi 8 septembrie. Evenimentul a fost organizat de o „echipă” consistentă şi numeroasă: Societatea Scriitorilor Mureşeni şi Editura "Ardealul" - organizator principal, în parteneriat cu: Primăria Târgu-Mureş, Studioul de Radio Târgu-Mureş, UMFST "George Emil Palade" - Facultatea de Ştiinţe şi Litere (specializarea Comunicare şi relaţii publice), Academia - Institutul de Filosofie şi Psihologie "Constantin Rădulescu-Motru" Bucureşti, Institutul de Cercetări Socio-Umane "Gheorghe Şincai" Târgu-Mureş şi Filiala Târgu-Mureş a USR.

Citit 1220 ori Ultima modificare Duminică, 22 Septembrie 2019 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.