UPDATE. Pe unde va trece drumul expres Brăila-Galaţi | La licitaţie după 11 ani (HARTA)

UPDATE. Pe unde va trece drumul expres Brăila-Galaţi | La licitaţie după 11 ani (HARTA)
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

Aprobat de Guvern în septembrie 2008, acum 11 ani, drumul expres Brăila-Galaţi a fost scos la licitaţie joi, 3 octombrie 2019. Până pe 10 decembrie, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere aşteaptă ofertele pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor.

Nu mai puţin de 631.071.812 lei cu TVA, adică peste 133 de milioane de euro este valoarea totală estimată a contractului pentru proiectarea şi construirea drumului expres Brăila-Galaţi, iar criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate-preţ”. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, investiţia va fi finanţată din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

Cum au trecut anii!

În documentaţia licitaţiei se arată că „obiectivul «drum expres Brăila-Galaţi» este parte integrantă în cadrul obiectivului «Drum Expres Focşani-Brăila-Galaţi-Giurgiuleşti», prevăzut în Master Planul General de Transport al României". Studiul de fezabilitate pentru drumul expres Brăila-Galaţi a fost finalizat şi avizat în 2008, iar documentaţia şi indicatorii tehnico-economici au fost aprobaţi prin Hotărârea Guvernului nr. 1145 din 18 septembrie 2008. Devizul general a fost actualizat şi avizat în 2018.

De ce ne trebuie

„Drumul expres va funcţiona ca o legătură Sud-Nord, facilitând traficul dintre cele două oraşe. Prin realizarea investiţiei se va obţine crearea unei variante alternative viabile pentru traficul greu de pe DN22B şi se asigură o conexiune cu obiectivul «Pod suspendat pentru Dunăre din zona Brăila»”, se precizează în documentele licitaţiei. Autorităţile sunt convinse că şoseaua, în lungime de aproximativ 11 km, va îmbunătăţi condiţiile de trafic şi va reduce timpii de parcurs.

Suprapunere

„În cadrul studiului de fezabilitate, traseul drumului, începând de la km 0+000 până la km 1+200, se suprapune cu obiectivul de investiţii «Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila». Lucrările proiectate pe tronsonul comun vor fi excluse din proiectul drum expres. Autoritatea contractantă permite modificarea locală a traseului drumului expres în vederea racordării acestuia în giraţia amenajată în cadrul proiectului «Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila», de la km 1+180”, se precizează în hârtii.

Traseul, în plan

„La km 1+617 a fost proiectat un pod peste canal de irigaţii, în continuare traseul având o orientare spre nord. Pentru asigurarea traversării canalului de irigaţii existent, la km 6+616 s-a proiectat un pod cu lungime totală de 33,30 m care realizează continuitatea traseului. De la km 10+010 până la km 11+730 a fost proiectat un viaduct care traversează digul de apărare al râului Siret, calea ferată Brăila-Galaţi, râul Siret şi firele de cale ferată din apropierea triajului situat în partea de sud a localităţii Movileni”, explică autorităţile.

„Joncţiunea cu DN 2B se face printr-o intersecţie giratorie proiectată la est de localitatea Movileni şi păstrează posibilitatea unei continuării traseului drumului expres pe partea de vest a combinatului siderurgic Galaţi. DN 2B va fi reabilitat şi lărgit la patru benzi de circulaţie pe un sector de 0,43 km”, scrie în documentaţie.

Durata de realizare a drumului expres este de 34 luni, din care 10 luni pentru proiectare şi 24 pentru execuţia lucrărilor.


Până pe 10 decembrie 2019, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) aşteaptă ofertele pentru proiectarea şi execuţia drumului expres Brăila - Galaţi. Licitaţia a fost postată în această dimineaţă în sistemul electronic de achiziţii publice.

Valoarea totală estimată a contractului este de 530.312.447,16 lei fără TVA, iar criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate-preţ”.

Conform datelor din portalul achiziţiilor publice, „obiectul contractului îl reprezintă proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru construcţia Drumului Expres Brăila – Galaţi, în lungime de aproximativ 11 km.

Vom reveni cu amănunte.

CITEȘTE ȘI: Centura mare a Galaţiului, aprobată de Guvern

Citit 32391 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Octombrie 2019 00:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.