Tinerii devorează pastile şi etnobotanice

Tinerii devorează pastile şi etnobotanice
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Consumul de stupefiante atinge cote alarmate în România, sute de kilograme de droguri ajungând, oficial, în custodia poliţiei, în fiecare lună. Reţelele sunt greu de dovedit şi trimis după gratii în condiţiile în care multe dintre substanţele vândute pe piaţă nu sunt încă clasificate ca droguri în legislaţie, procesul de incriminare fiind unul destul de anevoios.

O doză, o pastilă, o ţigară au devenit obiceiuri aproape cotidiene pentru nepermis de mulţi tineri români, ajunşi clienţi fideli ai distribuitorilor de stupefiante. Şi mai rău este că, pentru a-şi putea permite să îşi satisfacă "nevoile" de senzaţii tari, mulţi ajung, la rândul lor, dealeri, totul contribuind la înmulţirea numărului de consumatori, deci, la creşterea cerererii şi amplificarea fenomenului. Numai în ultimele două săptămâni, sute de kilograme de droguri, de la cele tari şi clasice, la cele "inovative" au fost confiscate ca urmare a acţiunilor poliţiei, în capturi regăsindu-se toată gama de stupefiante.

Pastile, heroină şi "ierburi"

Substanţele de pe urma cărora distribuitorii îşi îngroaşă conturile, iar consumatorii îşi distrug sănătatea şi nu de puţine ori vieţile lor şi pe ale celor din jur sunt dintre cele mai variate, iar cantiatea retrasă de pe piaţă se ridică la peste 200 de kilograme. Printre acestea sunt multe doguri de clasificat de mare risc, frunzele de khat - importate din Africa şi având proprietăţi care provoacă psihoze şi comportament agresiv, fiind ridicate într-o cantitate îngrijorător de mare. 

"În perioada 1 - 14 noiembrie, în urma acţiunilor poliţiştilor şi a structurilor DIICOT, au fost confiscate 5.001 comprimate de ecstasy, 111 grame de amfetamină, 216 comprimate MDMA, 37 de grame de heroină, nouă doze de heroină, 86 de grame de hașiș, 399 de grame de cocaină, 147 grame de ketamină, 86.767 de grame de cannabis, 19 plante de cannabis, trei doze de cannabis, 30 de semințe de cannabis, 12 grame semințe de cannabis, 9.710 grame de muguri cannabis, 100 de timbre de LSD, 99.901 grame de masă vegetală, 5,3 grame de substanțe psihoactive, 14 doze de substanțe psihoactive, două plicuri de substanțe psihoactive, 237 de comprimate, 23.650 de grame de khat, cinci cântare electronice și nouă grindere", se precizează într-un comunicat dat publicităţii de Poliţia Română. 

De aducerea acestora în ţară şi distribuirea pe piaţă sunt bănuite 201 persoane pentru care au fost necesare aproape tot atâtea percheziţii domiciliare. La finele acestora, 71 de traficanţi au fost reţinuţi sau arestaţi, iar alţi nouă au fost plasaţi sub control judiciar. La unii dintre ei, anchetatorii au găsit opt arme de foc, sute de cartuşe şi peste jumătate de milion de ţigări, dovadă că aceştia împleteau traficul de droguri cu alte genuri de contrabandă. Printre droguri şi alte mărfuri deţinute ilegal, în scopuri ilicite, au fost descoperiţi şi o parte a banilor "câştigaţi" de traficanţi şi care nu apucaseră nici să fie cheltuiţi, nici "spălaţi" prin investirea în maşini de lux sau imobile. Au fost ridicaţi, în numerar, peste 150.000 de lei, peste 53.000 de euro şi aproape o mie de dolari şi lire sterline.

Citit 3039 ori Ultima modificare Duminică, 24 Noiembrie 2019 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.