În 2018, cinci oameni au MURIT, în fiecare zi, în ACCIDENTE

În 2018, cinci oameni au MURIT, în fiecare zi, în ACCIDENTE
Raport al Poliției Române pe 2018
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În cursul anului trecut, în fiecare zi s-au produs, în medie, 24 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu cinci morţi, 22 de răniţi grav şi nouă răniţi uşor, arată un raport al Poliţiei Române.

"Anul trecut, principalele cauze de producere a accidentelor rutiere grave au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară a pietonilor şi neacordarea de prioritate pietonilor. Faţă de anul anterior, numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu unu la sută, iar cel al persoanelor decedate cu 4,3 la sută", informează IGPR, într-un comunicat de presă.

Specialiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi ai Direcţiei Rutiere din cadrul Poliţiei Române au întocmit "Buletinul siguranţei rutiere. Raport anual 2018", care cuprinde examinarea contextelor intern şi internaţional şi o analiză a accidentelor rutiere grave produse în cursul anului trecut.

În medie, în anul 2018, în fiecare zi s-au produs 24 de accidente rutiere grave, care s-au soldat cu cinci morţi, 22 răniţi grav şi nouă răniţi uşor, arată buletinul.

Cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe raza localităţilor urbane, 39 la sută. Pe drumurile din afara localităţilor, evenimentele rutiere grave, deşi cel mai puţin numeroase, au cel mai ridicat indice de mortalitate, de 34.4.

"În anul 2018, cele mai multe accidente rutiere grave s-au produs pe stradă şi pe drumurile naţionale, împreună reprezentând peste două treimi din totalul evenimentelor rutiere. Pe drumurile naţionale şi-au pierdut viaţa jumătate dintre persoanele decedate în accidentele rutiere în anul 2018, de peste 2,3 ori mai multe decât în evenimentele rutiere care s-au produs pe stradă", mai transmite sursa citată.

Intersecţiile şi curbele reprezintă elemente cu potenţial ridicat de risc, dovadă numărul ridicat de accidente înregistrate. La un număr aproximativ egal de accidente, în curbe şi-au pierdut viaţa de peste două ori mai multe persoane faţă de intersecţii.

Faţă de anul 2017, valorile indicatorilor care descriu accidentele rutiere grave produse prin nerespectarea regulilor de trecere la calea ferată sunt aproape de două ori mai mari. Mortalitatea este foarte ridicată (95 la sută): în 21 de evenimente şi-au pierdut viaţa 20 de persoane.

În privinţa indicelui de responsabilitate (reflectă implicarea cu vinovăţie la producerea unui accident rutier), arată că bicicliştii şi motocicliştii manifestă un comportament rutier mult mai puţin responsabil, fiind cu o mare frecvenţă vinovaţi de producerea accidentelor în care sunt implicaţi.

La polul opus, cei care conduceau un mijloc de transport în comun şi au fost implicaţi într-un accident rutier au fost doar în 1 din 5 cazuri vinovaţi de producerea acelui accident.

Pe drumurile din afara localităţilor, atenţia distrasă de altceva devine a doua cea mai frecventă cauză a accidentelor grave, după neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, păstrând o valoare foarte ridicară a mortalităţii (41 la sută).

"Riscul de a muri în cazul producerii unui accident se dublează prin neportul centurii de siguranţă: dacă 1 din 8 victime care au purtat centura în momentul accidentului şi-a pierdut viaţa în urma impactului, în cazul victimelor care nu purtau centura 1 din 4 a decedat", se mai arată în buletin.

Citit 1072 ori Ultima modificare Duminică, 24 Noiembrie 2019 20:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.