Schimbare | Birturile din Galați, în alertă. Se va bea doar la caiet cu cip! (PAMFLET)

Schimbare | Birturile din Galați, în alertă. Se va bea doar la caiet cu cip! (PAMFLET)
Ăsta da spionaj: să știe și mai-marii Uniunii Europene cât de mult ne place berea, vinul sau țuica la bufetul comunal
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Recunoașterea facială și confruntarea amprentelor în caietul cu datorii de la bufetul sătesc, iată două chestiuni revoluționare aduse de Guvernul Orban. Aproape că nu ne mai interesează faptul că din 2021 vom avea noi buletine electronice, durerea noastră, a persoanelor vicioase din județul Galați, este alta.

Premieră după premieră

Potrivit unui regulament al Uniunii Europene, autoritățile române sunt obligate să schimbe cartea de identitate a cetățenilor până pe 2 august 2021. Poate ați parcurs textele care prezintă modificările esențiale, ar fi culmea să le aflați abia din pagina de pamflet a "Vieții libere": mărimea CI va fi similară unui card bancar, va ține loc și de card de sănătate (asta-i altă poveste, poate fi aplicată într-un stat în care funcționează sistemul de sănătate, nu și la noi) și, în premieră, va fi un buletin prevăzut cu cip, adică va include o imagine facială și două amprente. Ministerul Afacerilor Interne condus de gureșul Marcel Vela susține, însă, că județele cu un anumit istoric vor fi supuse unor modificări suplimentare.

Fără whiskey la caiet. De ce?

Din vina strămoșilor, căci nu putem da vina pe cotropitori, județul Galați, ca și altele, precum Iași, Vaslui, Vrancea, Botoșani, Olt, Dolj, Ialomița etc., duce mai departe o rușinoasă tradiție de a-și spiona persoanele vicioase. În popor, cutuma este cunoscută ca „băutura la caiet”, adică trecerea datoriei consumatorului într-un registru special: după încasarea unor venituri, cum ar fi alocația minorilor și ajutorul social, debitul scade, dar niciodată nu este stins. Sau, de dragul jocului de cuvinte, e stins cu alte țuici, beri și carafe de vin. Niciodată whiskey. Apropo, nu v-ați pus problema că la Corod, Fârțănești sau Hanu Conachi nu se dă peste gât licoarea americană achiziționată la caiet? Tradițiile merită respect, iar ai noștri conjudețeni pot fi considerați eroi. Uneori.

„El nu va descărca materiale deocheate”

Din cauza UE, începând chiar din vara acestui an, neașteptat de devreme în comparație cu modificările care vor fi operate de Serviciul pentru Evidența Populației, băuturile alcoolice comercializate fără cash sau card vor fi menționate într-un caiet cu cip. Gestionarii birturilor din județ încep deja de săptămâna viitoare un curs organizat la București pentru a învăța să treacă rachiul în noile registre electronice. „Desigur, persoana se poate considera spionată, căci îi este mereu notată consumația pe o foaie, dar suma viciilor este mereu constantă. Un asemenea individ sigur nu va downloada materiale pornografice, ca să dau un exemplu, iar trecerea datoriei la caiet cu cip are un mare atu. Se face recunoașterea facială, de asemenea vor fi confruntate amprentele”, ne-a declarat un oficial MAI.

Warren Bufet

Pamflet în versuri

A/FUMATUL FĂRĂ CAP de Submarin Cosorescu

Eu sunt cel care nu respectă nici o cutumă, nici o normă,

eu sunt cel care, totdeauna, are ceva murdar de spus,

sunt afumatul/fumătorul în orice loc, fără oprire -

ultimul fum, fără greşeală, l-împrăştii prin autobuz!

Sunt un uşchit, sunt un fanatic al sclifoselilor moderne,

un cabotin, un papă-pizza, un trândav prostănac mobil,

un filfizon cu creier neted cum e şi-al mamei şi-al lui tata,

sunt păcăliciul de serviciu, libidinosul infantil!

Sunt plin cu găuri şi cu greaţă... şi port inscripţii stilizate

pe accesorii, pe bagaje, pe haine, pe încălţăminte,

pe piele, peste tot... adică îmi fac reclamă la prostie -

de fiţe, de matrapazlâcuri şi de mizerii sunt pendinte!

M-am săturat de hodorogii şi ramoliţii care-ncurcă

desfăşurarea tinerimii pe ritmuri tâmpe de hiphap! -

Să se-nţeleagă foarte bine, să nu se creadă că sunt altul,

mi-am scris pe bluză „mister loază” şi „a/fumatul fără cap!”

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Șifonat la autentificare?

* Recunoașterea facială la bodega din localitate pare o glumă. E reușită, dar tot anecdotă poate fi considerată. După două sticle de vodcă și cinci beri, cum te va mai repera registrul cu cip? E nevoie să te duci la domiciliu, să te odihnești, să scapi de mahmureală și abia apoi să încerci autentificarea cu șanse considerabile. Tehnologia nu este infailibilă.

* Nici amprentele gălățeanului vicios nu vor corespunde mereu, mai ales dacă pe masa la care a luat loc cetățeanul a curs vreunul dintre lichidele comandate. Doamne ferește, din cauza excesului de zel mai strici și display-ul registrului.

* Noua era în care vom intra, căci nu numai județul Galați este sub sabia biometrică, va reseta relațiile și cunoștințele comunității. Dacă până acum era bine să te poți saluta fără probleme cu polițistul și să ai o pilă la medicul comunei, este obligatoriu să-l cunoști din vară încolo și pe IT-istul de pe uliță. Datoria la crâșmă o vei achita, nu vei avea de ales, însă îți trebuie o poveste credibilă și în fața nevestei. Dacă administratorul de internet îți va șterge istoricul din caietul cu cip, nu te va mai durea ficatul atât de mult.

* La asta nu ne-am fi așteptat: dacă vei dori să pleci din țară, din cauza nenorocitului de caiet de la bodegă vei fi cunoscut peste tot drept șprițangiu.

Balade vesele și IT-iste

Centura, pe la Giurgiulești

Proiectarea și execuția centurii mari a Galațiului, cunoscută ca Variantă de Ocolire, au picat încă o dată, în ciuda faptului că Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) găzduia zilele trecute o nouă licitație în acest sens. Va fi refăcut proiectul, drumul ocolitor al orașului urmând să treacă pe la Giurgiulești, în Republica Moldova. Motivul e simplu: ieftinirea cu 30 de bani a carburanților, în urma măsurilor Guvernului Orban, i-ar putea atrage pe moldoveni să-și facă plinul în România. De ce n-ar face-o la Galați?

SEAPăăă!

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 4909 ori Ultima modificare Duminică, 19 Ianuarie 2020 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.