8.000 de ordine de protecţie emise de poliţişti, în primul an de la intrarea în vigoare a legii

8.000 de ordine de protecţie emise de poliţişti, în primul an de la intrarea în vigoare a legii
Ordinul de protecţie provizoriu are valabilitate cinci zile
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Poliţiştii din întreaga ţară pot emite, atunci când intervin în cauze de violenţă domestică, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima să nu fie nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Legea care le permite acest lucru a intrat în vigoare la începutul anului 2019, iar conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a făcut un bilanţ conform căruia, la nivel naţional, poliţiştii au emis 7.986 de ordine de protecţie provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protecţie.

Conform legii, poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Conform bilanţului făcut de Poliţia Română, cea mai parte a ordinelor de protecţie provizorii a fost emisă la solicitarea victimelor, 39 la solicitarea altor persoane şi 77 la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens. Din punct de vedere al locului comiterii faptei, 66 la sută dintre ordinele de protecţie provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban.

De asemenea, anul trecut, instanţele judecătoreşti au emis 7.899 de ordine de protecţie. Cele mai multe (7.146) au fost emise la solicitarea victimelor, 578 la solicitarea procurorului şi 175 la solicitarea altor instituţii.

„În ceea ce priveşte faptele penale din domeniul violenţei domestice, în 2019, faţă de anul precedent (2018), au fost înregistrate scăderi cu peste 64 la sută la infracţiunile de exploatarea cerşetoriei şi cu peste 12 la sută la cele privind folosirea unui minor în scop de cerşetorie, cu 36 la sută la cele de vătămare corporală, cu peste 21 la sută la tentativă de omor, cu 16 la sută la faptele de corupere sexuală a minorilor, cu peste 12 la sută la loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte şi cu peste cinci la sută la abandon de familie. De asemenea, sunt în scădere faptele de şantaj (cu peste nouă la sută) şi determinarea sau înlesnirea sinuciderii (cu 100 la sută)”, se arată în raportul IGPR.

Sursa citată mai arată şi faptul că, din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracţiuni (aproape 78 la sută) s-au comis la domiciliul subiecţilor.

Citit 1120 ori Ultima modificare Duminică, 19 Ianuarie 2020 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.