Sute de gălăţeni, ţinuţi la distanţă cu ordine de protecţie

Sute de gălăţeni, ţinuţi la distanţă cu ordine de protecţie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Violenţa domestică, sub forma agresiunilor fizice, psihice, a ameninţărilor şi altor forme de abuz este o constantă a familiilor din această zonă a ţării. Galaţiul rămâne un judeţ violent inclusiv sub aspectul relaţiilor care se derulează sub acelaşi acoperiş, dovadă stând numărul extrem de mare de cereri de ordine de protecţie ajuns pe mesele instanţelor de judecată şi, de un an, şi la poliţie. 

Femeia, eterna poveste. Şi victimă a abuzurilor domestice, de care se poate apăra, conform legislaţiei actuale, cu ordine de protecţie emise fie de un judecător, fie de un poliţist. Doar aceste forme o pot apăra pe victimă de bătaie, ameninţare şi alte tipuri de abuz din partea partenerului sau a altor rude cu care trăieşte sub acelaşi acoperiş. Sunt puţine cazurile când protecţia este cerută de bărbaţi, aceştia fiind de cele mai multe ori în vârstă, victime ale propriilor copii. Galaţiul este, din nefericire, campion la violenţe dacă ar fi să judecăm doar după numărul de solicilitări venite din parta celor abuzaţi. Numai anul trecut, aproape 500 de cereri pentru ordine de protecţie au fost adresate celor patru judecătorii din judeţ, cele mai multe, 299, fiind soluţionate de magistraţii Judecătoriei Galaţi. Câte 50 de cereri au fost adresate Judecătoriilor de la Tg. Bujor şi Lieşti, în timp ce la instanţa din Tecuci au ajuns 76 de cereri. 

2020, debut în forţă 

Nu s-a încheiat încă luna ianuarie, iar numărul solicitărilor venite din partea gălăţencelor care cer ordine de protecţie împotriva soţilor, concubinilor, copiilor sau nepoţilor se apropie de 30. 22 de cereri au fost înregistrate numai în Galaţi, iar câte două, la Tg. Bujor şi Tecuci. Motivele sunt diferite şi în multe dintre cazuri mersul la judecătorie a fost precedat de apelarea la ajutorul poliţiştilor care, atunci când situaţia a impus-o, au emis pe loc ordine provizorii cu valabilitate de cel mult 120 de ore. 

Mila nu face casă bună cu ordinul

Viabilitatea unui ordin de protecţie odată emis este însă, în multe cazuri, afectată chiar de victima care l-a obţinut. Fie continuă să trăiască sub acelaşi acoperiş cu agresorul, fie din milă îl mai primeşte în casă sub pretextul de a-şi lua diverse lucruri, fie îl iartă sau îi mai dă o şansă pentru "discuţii lămuritoare". De multe ori, aceste concesii au final nefericit, urmarea fiind noi scandaluri şi punerea în pericol a victimei, aflată astfel din nou, în situaţia de a apela la forţele statului. Un caz elocvent s-a întâmplat în noaptea de marţi spre miercuri, în muncipiul Galaţi, unde o femeie a cerut ajutor la 112 pentru că fostul concubin, împotriva căruia obţinuse un ordin de protecţie în ultima zi a anului trecut, făcea scandal şi o ameninţa. Jandarmii au constatat că actul care îi interzicea bărbatului să se apropie la mai puţin de o sută de metri de femeie nu fusese niciodată respectat. 

"Din verificările făcute a reieşit faptul că de la data pronunţării sentinţei bărbatul nu a părăsit domiciliul fostei concubine şi a locuit în continuare cu aceasta, iar în seara în care au fost chemaţi jandarmii, pe fondul consumului de alcool, între cei doi s-a iscat un conflict verbal", explică lt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi. Consecinţa în astfel de situaţii este un nou dosar penal pentru agresorul "oprit" de ordin, iar în unele cazuri, arestare acestuia. Important de ştiut este că, în caz de nerespectare, victima şi agresorul nu se mai pot împăca pentru ca acesta din urmă să fie "iertat", iar condamnarea pe care o va primi pentru încălcare va fi, obligatoriu, cu executare. Pedeapsa este închisoarea cuprinsă între o lună şi un an.

Citit 1997 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Ianuarie 2020 20:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.